Luontoelokuvafestivaali otti lapset tekijöiksi ja näkijöiksi Savonlinnassa

Savonlinnassa kasvatetaan uutta yleisöä luontoelokuville. Kansainvälinen luontoelokuvafestivaali näyttää sunnuntaina paikallisten viidesluokkalaisten tekemiä dokumentteja luonnosta. Koululaiset pääsivät myös katsomoon.

kulttuuri
Savonlinnan luontoelokuvafestivaalin teltta
Tanja Perkkiö / Yle

Rohkea, monipuolinen, lämminhenkinen, yllättävä ja raikas. Näin kuvaavat johtamaansa tapahtumaan festivaalijohtaja Annakaisa Vänttinen ja tuottaja Minna Nurmi. Savonlinnan kansainvälisellä elokuvafestivaalilla eletään leikki-ikää ja nykymuotoisena viidettä kertaa järjestettävä "Sinff" tuo Olavinlinnan kupeeseen niin maailmanensi-illan kuin kokeellisia lyhytelokuviakin.

Lapset ovat päässeet niin yleisöön kuin tekijöiksikin. Savonlinnan viidesluokkalaiset tekivät omia luontoelokuviaan, joissa seurataan kevään etenemistä. Koululaisten luomukset näytetään yleisölle sunnuntaina.

– Ne ovat upeita elokuvia, jotka viitosluokkalaiset itse kuvasivat ja editoivat. Niissä on otettu hienosti eri asioita huomioon, kertoo Annakaisa Vänttinen.

Elokuvapiknikillä vanha satuelokuva

Savonlinnan elokuvafestivaalilla on panostettu monipuolisuuteen ja koululaiset pääsivät jo avauspäivänä myös elokuvatelttaan katsomaan 20-vuotiasta klassikkoa Mikrokosmos.

– Sen saaminen oli työvoitto meille, kun esitysoikeudet piti kaivaa Ranskasta, kertoo Vänttinen.

Nostalgiahermoihin vetoaa myös lauantain elokuvapiknikillä esitettävä Pessi ja Illusia.

Tuottaja Minna Nurmi kertoo, että vaikka lapset pääsevät niin katsomoon, kuin ovat tehneet elokuviakin, myös syvällisempää on tarjolla.

- Meillä on myös kokeellisia lyhytelokuvia ja elokuvia, joissa on ikäraja.

Savonlinnan kansainvälisen luontoelokuvafestivaalin päätöspäivänä sunnuntaina on ohjelmassa elokuvien lisäksi myös puhetta kaivosten vaikutuksesta ympäristöönsä.