1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pikapistäytymiset itärajalla työllistävät rajavalvontaa – "Olisiko kyse selfie-ilmiöstä?"

Pikaiset pistäytymiset Suomen ja Venäjän välisellä valtionrajalla työllistävät rajavalvontaa. Raja ylitetään vain muutamien minuuttien ajaksi ja palaataan takaisin tulosuuntaan.

Kotimaan uutiset
Rajavyöhyke alkaa lappeenrannan Vainikkalassa
Yle

Pikaiset pistäytymiset Suomen ja Venäjän välisellä valtionrajalla työllistävät rajavalvontaa. Viimeisin tapaus on torstailta, kun Kaakkois-Suomen rajavartioston tekninen valvontajärjestelmä paljasti yhden henkilön käyneen rajavyöhykkeellä Nuijamaan eteläpuolella Kolarin kylän alueella.

– Tämäntapaisia lyhyitä valtionrajan ylityksiä tehdään tämän tästä. Suoritamme jokaisesta epäillystä valtionrajarikoksesta esitutkinnan, kertoo tutkinnanjohtaja Ari Järvinen Kaakkois-Suomen rajavartiostosta.

– Olisiko kyse jonkinlaisesta selfie-ilmiöstä, Järvinen harmittelee. Hän viittaa sosiaalisessa mediassa yleistyneeseen ilmiöön, jossa käydään ottamassa kuva itsestä vaarallisessa tai kielletyssä paikassa.

– Tai jostain vedonlyönnistä.

Paikoitellen rajavyöhykkeelle helppo kulkea

Torstai-iltainen rajanylitys tehtiin rajavalvonnan kannalta haasteellisessa maastossa. Autoteitä kulkee rajavyöhykkeen läheisyydessä ja osin myös rajavyöhykkeellä.

– Henkilö on tullut jalan Suomen puolelta rajavyöhykkeelle, ylittänyt hetkellisesti valtionrajan ja palannut takaisin, tutkinnanjohtaja Ari Järvinen kertoo.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto epäilee tapaukseen liittyvän henkilön liikkuneen henkilöautolla, jonka vuoksi rajavartioston partiot pysäyttivät ja tarkastivat ajoneuvoja Vainikkalan ja Nuijamaan alueella torstai-iltana. Epäillyn henkilöllisyys ei ole selvinnyt.

Rajatapahtumaa on tutkittu yhteistoiminnassa Venäjän rajavartiopalvelun edustajien kanssa. Kaakkois-Suomen rajavartiosto jatkaa tapauksen tutkintaa.

Valtionrajarikoksesta voidaan tuomita sakkorangaistukseen tai enintään yhdeksi vuodeksi vankeuteen.

Lue seuraavaksi