Intialainen askeetikko väittää olevansa 120-vuotias – hakee Guinnessin maailmanennätystä

Hindumunkin mukaan hänen pitkä ikänsä perustuu joogaan, kurinalaiseen elämäntapaan ja selibaattiin. Hän kertoo nukkuvansa matolla puupalikka tyynynään ja pitävänsä hedelmiä sekä maitoa ylellisyyksinä.

Ulkomaat
Swami Sivananda
Kuvakaappaus hindustantimes -lehden sivuilta

Intialainen hindumunkki Swami Sivananda sanoo olevansa maailman kaikkien aikojen vanhin mies. Mies on passinsa mukaan syntynyt 8. elokuuta 1896.

Ulkonäkönsä puolesta Sivananda näyttää huomattavasti väitettyä ikäänsä nuoremmalta. Jos tieto miehen iästä pitää paikkansa, niin hän on 120-vuotias. Tällöin hän olisi elänyt kolmella vuosisadalla.

Sivananda pyytää nyt Guinessin maailmanennätyksiä vahvistamaan väitteensä. Tällä hetkellä Guinessin ennätysten kirjan mukaan kaikkien aikojen vanhin mies oli japanilainen Jiroemon Kimura, joka kuoli 116-vuotiaana kesäkuussa 2013.

Intian passiviranomaiset ovat vahvistaneet Sivanandan iän temppelirekisteristä. Tämä on ainoa tapa, jolla monien huomattavasti nuorempienkin intialaisten ikä on rekisteröity. Sivanandan iän varmistaminen itsenäisesti on erittäin hankalaa.

Sivananda kertoi uutistoimisto AFP:lle, että hän ei ole aiemmin hakenut ikäennätystä, koska hän ei tavoittele julkisuutta.

Lopulta Sivanandan hengelliset seuraajat kuitenkin suostuttelivat hänet jättämään hakemuksen.

Orvoksi jäänyt poika päätyi gurun oppiin

Swami Sivananda syntyi Länsi-Bengalin osavaltiossa sijaitsevassa Behalan kylässä, joka on nykyisin osa Kolkatan miljoonakaupunkia.

Hän kasvoi äärimmäisessä köyhyydessä ja menetti vanhempansa alle kuusivuotiaana. Sukulaiset jättivät hänet oppipojaksi hengelliselle gurulle.

Yhdessä he kiertelivät ympäri Intiaa. Lopulta Sivananda asettui asumaan hindujen pyhään kaupunkiin Varanasiin.

Sivanandan mukaan hänen pitkä ikänsä perustuu joogaan, kurinalaisuuteen ja selibaattiin. Väitetystä yli sadan vuoden iästään huolimatta Sivananda on tarpeeksi vahva tekemään joogaharjoituksia tuntien ajan kerrallaan.

– Syön hyvin yksinkertaisesti, vain öljytöntä ja mausteetonta keitettyä ruokaa, riisiä sekä linssimuhennosta parin vihreän chilin kera, Sivananda sanoi AFP:lle kahden tunnin joogasession päätteeksi Kolkatassa, jossa hän oli vierailulla.

Sänky ja hedelmät ylellisyyttä

158-senttinen Sivananda nukkuu lattialle levitetyllä matolla. Tyynynä hän käyttää puista palikkaa.

– Vältän maitoa ja hedelmiä, koska minusta ne ovat ylellisiä ruokia. Lapsuudessani nukuin monia päiviä tyhjällä vatsalla.

Sivananda kävi päänsärkyjen takia ensimmäistä kertaa elämässään terveystarkastuksessa heinäkuussa. Lääkärit totesivat, että hän on hyvässä kunnossa, kertoo The Times of India -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Sivananda syntyi siirtomaa-ajan Intiaan. Hän varttui ilman sähköjä, autoja ja puhelimia. Nykyajan uusi teknologia ei innosta häntä.

– Ennen ihmiset olivat tyytyväisiä pienempään tavaramäärään. Nykyään ihmiset ovat onnettomia, epäterveitä ja heistä on tullut epärehellisiä. Se satuttaa minua.

Sivananda sanoo, että hän vain haluaisi ihmisten olevan onnellisia, terveitä ja rauhanomaisia.

The Hindustan Times -lehti julkaisi lyhytviestipalvelu Twitterissä kuvan, jossa Swami Sivananda esittelee passiaan.

Vanhin todistettavasta elänyt ihminen oli ranskalainen Jeanne Louise Calment. Hänen ikänsä on pystytty varmistamaan dokumenteista. Calmet oli kuollessaan 122 vuoden ja 164 päivän ikäinen.

Tarkennettu: Askeetikko väittää olevansa maailman vanhin mies.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lähteet: AFP