1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Luumittarin kotisuo suojeluun – Uurainen harkitsee Hankasuota suojelualueeksi

Uuraisten kunta lähtee ajamaan Hankasuon julistamista suojelualueeksi. Suolla esiintyy Keski-Suomen soiden monipuolisin perhoslajisto.

Luonto
Hankasuon maisemaa Uuraisilta.
Simo Pitkänen / Yle

Uuraisten Hankasuolla elää muun muassa uhanalainen perhoslaji luumittari (siirryt toiseen palveluun). Tavoitteena on julistaa koko suo suojelualueeksi ojitettua pohjoisosaa lukuunottamatta. Kunnan omistaman alueen suuruus on vajaa 40 hehtaaria ja se on suojelullisesti alueen arvokkain osa.

Hankasuo on määritelty suojeltavaksi myös Keski-Suomen kolmannessa vaihemaakuntakaavassa, eikä siellä voi harjoittaa esimerkiksi turvetuotantoa.

Uuraisten kunta harkitsee suojelualueen perustamista korvauksetta imagollisista syistä, kertoo Uuraisten kunnan ympäristösihteeri Mia Rahinantti.

– Tämän hetkinen tavoite on, että maanomistajalähtöistä suojelua edistettäisiin, niin saataisiin ihan tällaista kunnan imagon kannalta hyvää mainosta, Rahinantti sanoo.

Suon alueella on Uuraisten kunnan lisäksi kolme muuta yksityistä maanomistajaa sekä metsäyhtiö UPM. Ainakin tällä hetkellä maanomistajat ovat olleet myötämielisiä suojelualueen perustamiselle.

Hankasuon suojeluasia menee syksyllä valtuustoon ja jos se hyväksytään, se menee käsiteltäväksi Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Ripeimmillään suojelualue on perustettu jo tämän syksyn aikana.

_Rahinanttia haastatteli Riina Mäentausta. _