Niiralan raja aiotaan sulkea yöajaksi – tilalle tulisi enemmän maastovalvontaa

Pohjois-Karjalan rajavartiosto suunnittelee, että Niiralan rajanylityspaikka olisi suljettuna päivittäin kello 23–7. Aukiolon rajoittaminen mahdollistaisi maastorajan tiiviimmän valvomisen.

Niirala, Tohmajärvi
Autoja rajanylityspaikalla.
Esa Huuhko / Yle

Niiralan rajanylityspaikan aukioloa suunnitellaan rajoitettavan. Pohjois-Karjalan rajavartiosto ja Tulli järjestävät keskiviikkona 24.8.2016 Onttolassa kuulemistilaisuuden rajanylityspaikan aukiolon mahdolliseen rajoittamiseen liittyen.

Rajavartiolaitos on suunnitellut, että Niiralan rajanylityspaikka olisi suljettuna päivittäin kello 23.00–07.00. Nyt Niiralan rajanylityspaikka on avoinna ympärivuorokautisesti.

– Itärajan rajanylityspaikkojen aukiolon rajoittamisella on suunniteltu mahdollistettavan itärajan valvonnan vahventaminen maastorajalla, Rajavartiolaitos tiedottaa.

Pohjois-Karjalan kauppakamari pitää Niiralan rajanylityspaikan aukiolon kaventamista huonona asiana. Kauppakamari sanoo kannanotossaan, että Niiralan rajan sulkeminen yöajaksi tietäisi työpaikkojen menetyksiä ja puunjalostukseen erikoistuneiden yritysten siirtymistä muualle Suomeen.

Kauppakamarin mukaan yritykset ovat sopeuttaneet logistiikkansa ja tuotantonsa Tohmajärven rajanylityspaikan ympärivuorokautiseen aukioloon. Muutokset aiheuttaisivat ruuhkautumista ja varastoinnin tarvetta, kauppakamari jyrisee.

Kannanoton mukaan Tullin laskemat taloudelliset säästöt aiheuttaisivat tappiota alue- ja valtiontaloudelle.

Niiralan kansainvälisen rajanylityspaikan ympärivuorokautista aukioloa ovat aikaisemmin puolustaneet näkyvästi muun muassa Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Tohmajärven kunta.

Kuulemistilaisuus järjestetään Kontiolahdella Pohjois-Karjalan rajavartioston esikunta-alueen auditoriossa osoitteessa Onttolantie 20. Tilaisuuden ohjelma alkaa kello 12.00 ja se loppuu kello 15.30 mennessä.

Rajavartiosto haluaa kuulemistilaisuudessa kertoa aukioloaikojen rajoittamisen taustoja. Lisäksi halutaan selvittää eri toimijoiden mielipiteitä ennen asian jatkovalmistelua ja päätöksentekoa.