Lattia tekee kanasta onnellisen – näin murrat koodin munankuoresta

Kaupan hyllyllä saattavat mennä luomu-, virike- ja lattiamunat sekaisin. Keräsimme lyhyen oppaan erilaisten kananmunien tuotanto-olosuhteista.

Kotimaa
Kuvassa kotimainen vapaan kanan muna. Kyljessä oleva koodi paljastaa alkuperän.
Kuvassa kotimainen lattiamuna eli vapaan kanan muna. Koodi paljastaa alkuperän.Anssi Leppänen / Yle

Suurin osa suomalaisista kananmunista munitaan luomu-, lattia- tai virikehäkkikanaloissa. Perinteiset häkkikanalat ovat jääneet pois vuoteen 2012 mennessä koko EU:n alueella.

Erilaiset vaihtoehdot saattavat johtaa ruokakaupassa valinnanvaikeuteen. Mitä eroa on lattia- tai virikehäkkimunalla? Valitsenko hyllyltä varmasti eettisesti kestävän tuotteen? Onko ostamani kananmuna varmasti tuotettu virikehäkissä?

Kananmunan tuotantotapa selviää munankuoressa olevan leiman ensimmäisestä numerosta. Jokaisessa EU:ssa tuotetussa kananmunassa pitää olla leima, josta selviää munan alkuperä.

Luomumuna (leiman ensimmäinen numero on 0)

Kuvassa kanat kävelevät pedersöreläisessä omenatarhassa.
Kalle Niskala / Yle

Kanat elävät vapaina lattiakanaloissa, joissa ikkunat antavat luonnonvaloa. Kanat pääsevät ulkotarhaan sään salliessa vähintään kesäkuun alusta lokakuuhun. Linnut ruokitaan enimmäkseen luomurehulla. Kanat munivat pesiin, nukkuvat orsilla, kuopivat ja kylpevät. Neliömetrin alueella saa olla enintään viisi kanaa.

Ulkokanalamuna, kutsutaan myös free range -tuotannoksi (leiman ensimmäinen numero on 1)

Kana ulkona
Kana viihtyy ulkona kesät talvet.Minna Rosvall / Yle

Kananmunat tuotetaan lattiakanalassa tai kerrosritiläkanalassa, mutta linnut pääsevät päiväsaikaan halutessaan ulos myös talvella. Ulkona kanat voivat liikkua laidunalueella. Lintujen virikkeenä on esimerkiksi heinää. Kanat voidaan sulkea sisälle enintään 12 viikon ajaksi vuosittain. Ulkotiloissa kanat pääsevät säänsuojaan.

Lattiamuna (leiman ensimmäinen numero on 2)

Kana orrella kanalassa
Timo Leponiemi / Yle

Kanat voivat liikkua vapaasti lattiakanalassa. Linnut voivat kuopia, kylpeä pehkuissa, istua orsilla ja munia pesiin. Neliömetrin alueella saa olla enintään 7–9 kanaa. Munia voidaan kutsua myös vapaan kanan muniksi tai onnellisen kanan muniksi.

Virikehäkkimuna (leiman ensimmäinen numero on 3)

Virikehäkkikanala on EU-direktiivin mukainen minimitaso kanojen pidolle.
Yle

Kanoja pidetään häkeissä, joita on useissa kerroksissa. Häkkien virikkeisiin kuuluvat munintapesät ja pehkua nokkimista ja kuopimista varten. Orret on sijoitettu hieman häkin lattian yläpuolelle. Neliömetrin kokoisella alueella saa olla 13 kanaa. Virikehäkkimunia myydään myös nimillä orsikanalan muna tai virkku.

Lähteet: Siipikarjaliitto, Evira, Luonnonvarakeskus