Sade sotki paikoin puolukan pölytyksen – marjaa tulee keskimääräistä vähemmän

Puolukan satokausi on jo ovella ja puolukan ostajat virittelevät vaakojaan valmiiksi. Alkukesän arviosta poiketen Luonnonvarakeskuksen asiantuntija ennustaa kuitenkin sadon jäävän paikoin keskimääräistä pienemmäksi. Tosin aina on otettava huomioon alueellisten vaihteluiden vaikutus.

luonto
Puolukkaa
Raila Paavola / Yle

Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Rainer Peltola sanoo, että vielä alkukesästä kukintojen perusteella arvioitiin, että sadosta tulee keskinkertainen. Mutta sitten tulivat sateet.

– Nyt tässä vaiheessa näyttää siltä, että puolukka ei pölyyntynytkään ihan niin hyvin kuin se yleensä tekee. Yleensä marja pölyttyy 70-80 prosenttisesti, toisin sanoen tuo prosentti kukista päätyy vähintään raakileasteelle. Monilla paikoilla pölytysprosentti jäi nyt jopa alle puolen.

Monilla paikoilla pölytysprosentti jäi nyt jopa alle puolen.

Vanhempi tutkija Rainer Peltola

Syyksi kukinnan heikkoon tulokseen Peltola nimeää kesän sateet. Pölyttäjät eivät päässeet sateessa liikkeelle. Puolukan pääkukinta ajoittui tänä vuonna kesäkuun puolen välin jälkeen, ja silloin monella paikkakunnalla satoi kohtuullisen paljon.

– Yleensähän puolukka on satovarmempi, kuin mustikka. Se johtuu siitä että se sietää paremmin kuivuutta. Sitten kun se kukkii myöhemmin, niin normaalisti pölyttäjiäkin löytyy runsaammin, tai ainakin varmemmin.

Vaihtelut suuria

Rainer Peltola ei lähde ennustamaan puolukan tarkkoja alueellisia satonäkymiä.

– Alueelliset ja paikalliset vaihtelut ovat suuria. Vaikka sateitakin tulisi, niin nekin tahtovat olla alueellisia ja paikallisia. Näin pölyttäjienkin aktiivisuus vaihtelee. Sato vaihtelee sekä hyvässä, että pahassa.

Suomen 4 H-liitto avaa puolukkasesonkinsa maanantaina. Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Pirkanmaalla marjaa kerätään lähes 40 ostopaikalla. Paikkoja on viimevuotista enemmän, sillä sato-odotus on ennakkoon positiivinen.

Vaikka vanhempi tutkija Rainer Peltola ei halua tarkemmin lähteä purkamaan puolukkasadon salaisuutta, mutta hän myötäilee 4-H järjestön arvioita.

– Pohjalaismaakunnathan ovat oikeita puolukkamaakuntia. Metsätyypit ovat sellaisia, että puolukka viihtyy. Nyt näyttäisi käyvän niin, että sinne olisi tulossa keskinkertainen sato, jonkin verran parempi kuin muualla valtakunnassa. Jos mennään etelään, Satakunnan puolelle, siellä näyttäisi vähän heikommalta. Samoin, kun mennään pohjoiseen, sama juttu.