Venäjä harjoitteli sotilaskaluston nopeaa siirtämistä Krimille – Putin saapui niemimaalle

Logistiikkaharjoituksessa harjoiteltiin sotilasajoneuvojen, joukkojen ja varusteiden siirtämistä Krimille sekä vedenalaisten hyökkäysten torjumista. Presidentti Putin piti turvallisuusneuvoston kokouksen Krimillä.

Ulkomaat
Rankasti savuava sotalaiva.
Venäjän Mustanmeren laivaston ohjusvene Krimillä huhtikuussa 2014.Sergei Ilnitsky / EPA

Venäjän meri- ja maavoimat ovat harjoitelleet sotilaskaluston ja joukkojen nopeaa siirtämistä Krimin niemimaalle osana logistiikkaharjoitusta, kertoo Venäjän puolustusministeriö.

Ministeriön mukaan logistiikkaharjoitus edelsi ensi kuussa alueella järjestettäviä paljon suurempia sotaharjoituksia.

Venäjän puolustusministeriön myöhään torstaina julkaiseman tiedotteen mukaan puolustusministeri Sergei Shoigu seurasi osaa harjoituksesta, joka tapahtui Mustanmeren rannalla sijaitsevassa Novorossijskissa.

Sukellusvene ja muita aluksia mukana harjoituksessa

Ministeriön mukaan Venäjän logistiikkajoukot tekivät harjoituksessa yhteistyötä Venäjän rautatieiden ja maan kauppalaivaston kanssa sotilaiden, panssariajoneuvojen ja teknisten varusteiden siirtämiseksi Krimille, jonka Venäjä liitti itseensä vuonna 2014.

Logistiikkaharjoitukseen osallistui myös Venäjän Mustanmeren laivaston aluksia. Venäjän puolustusministeriön mukaan mukana oli sukellusvene, suuri maihinnousualus, miinanraivaajia sekä ohjusristeilijöitä.

– Harjoitustehtävässä harjoiteltiin sabotöörien tuhoamista ja vedenalaisten hyökkäysten torjumista, ministeriö kertoi.

Puolustusministeriön mukaan useissa paikoissa järjestetyt harjoitukset alkoivat 16. elokuuta ja ne päättyvät 20. elokuuta.

Suurharjoitus alkaa ensi kuussa

Venäjän tämän vuoden pääsotilasharjoituksen Kaukasus 2016:n on määrä alkaa syyskuussa. Krim ja Mustanmeren laivasto ovat osa harjoitusta.

Venäjän asevoimien sanomalehti kertoi tammikuussa, että Kaukasus 2016:n tarkoituksena on tarkistaa joukkojen taisteluvalmiutta ja testata, kuinka ilma-, meri- ja maavoimat tekevät yhteistyötä.

Venäjän ja Ukrainan väliset jännitteet ovat kiristyneet sen jälkeen, kun Venäjä syytti Ukrainaa pommi-iskuja suunnitelleiden sabotöörien lähettämisestä kiistellylle niemimaalle. Ukraina on kiistänyt syytökset.

Putin saapui Krimille

Presidentti Vladimir Putin lensi perjantaina Krimille, jossa hän piti kokouksen turvallisuusneuvostonsa kanssa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Putin sanoi kokouksessa toivovansa, että Ukrainan sabotaasijuoni ei ole maan lopullinen valinta ja että terve järki voittaa.

– Emme aio katkaista diplomaattisia suhteita, vaikka Ukrainan nykyiset viranomaiset eivät ole halukkaita ylläpitämään täysiä diplomaattisia suhteita suurlähettilästasolla. Siitä huolimatta luomme mahdollisuuksia kontaktien kehittymiselle, Putin sanoi Reutersin mukaan.

Putinin mukaan hän aikoo keskustella virkailijoidensa siitä, millaisia uusia turvallisuustoimenpiteitä tarvitaan sen varmistamiseksi, että Krim on paremmin suojattu tulevaisuudessa.

Lähteet: AFP, Reuters