Saksan sisäministeri: Kasvot peittävä huntu kiellettävä kouluissa ja ajaessa

Ehdotus tarvitsee vielä hallituksen hyväksynnän. Sisäministeri Thomas de Maizièren mukaan kasvot peittävillä hunnuilla ei ole paikkaa avoimessa yhteiskunnassa.

Kasvot peittävään niqab-huntuun pukeutuneet musliminaiset kuuntelivat salafistisaarnaajaa Offenbach am Mainin kaupungissa Saksassa.

Saksan kristillisdemokraatit haluavat kieltää musliminaisten kasvot peittävät burka- ja niqab-hunnut muun muassa kouluissa, yliopistoissa ja autolla ajaessa. Kielto on osa puolueen suunnittelemia kireämpiä turvallisuusmääräyksiä.

Saksan sisäministeri Thomas de Maizière sopi asiasta kokouksessa Saksan osavaltioiden kristillisdemokraattisten sisäministerien kanssa. Huntukiellon lisäksi ministerit lisäisivät poliisien määrää ja valvontaa julkisilla paikoilla.

– Me kaikki torjumme täysin peittävän huivin. Emme vain burkaa vaan myös muut hunnut, jotka jättävät vain silmät näkyviin. Niillä ei ole paikkaa yhteiskunnassamme, de Maizière sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Meckenburg-Etu-Pommerin osavaltion sisäministerin Lorentz Caiffierin mukaan peittävä huntu estää sopeutumista, rohkaisee eristäytymiseen muusta yhteiskunnasta ja viestii siitä, että naiset olisivat miehiä vähempiarvoisia.

Sisäministeri de Maizière kuitenkin myönsi, ettei kasvot peittävä huntu ole turvallisuusasia eikä ylipäätään suuri ongelma Saksassa. Sisäministerit haluavat hänen mukaansa viestittää, etteivät ne kuulu avoimeen yhteiskuntaan.

Ministerien ehdotuksen mukaan kasvot tulisi näyttää ajaessa, viranomaisille rekisteröityessä, passitarkastuksissa ja mielenosoituksissa. Lisäksi virkamiesten, opettajien, koululaisten, opiskelijoiden ja oikeudessa todistajien olisi kiellettyä käyttää kasvot peittävää huntua.

Sosiaalidemokraatit eivät kannata kieltoa

Huntukielto vaatii vielä hallituksen hyväksynnän. Sosiaalidemokraattinen puolue SPD, joka on kristillisdemokraattien hallituskumppani, vastustaa kieltoa. Puoluetta edustavan oikeusministeri Heiko Massin mielestä huntujen kieltämistä ei pitäisi sekoittaa keskusteluun turvallisuudesta.

SPD:n työministeri Andrea Nahlesin mielestä vaatimukset huntukiellosta ovat merkki yhä muukalaisvastaisemmasta poliittisesta keskustelusta. Hänen mielestään kielto haittaisi maahanmuuttajien sopeutumista.

Saksassa on lähes neljä miljoonaa muslimia eli noin viisi prosenttia väestöstä. Tilastotietoa kasvot peittävien huntujen käytöstä ei ole, mutta Saksan muslimien keskusneuvoston johtaja Aiman Mazayekin mukaan niitä ei käytä Saksassa juuri kukaan.

Keskustelua huivikielloista on käyty Euroopassa sen jälkeen, kun useat Ranskan rannikkokaupungit kielsivät vartalon peittävien burkiniuimapukujen käytön uimarannoilla elokuussa.

Ranska kielsi kasvot peittävien vaatteiden käytön julkisilla paikoilla vuonna 2010. Lisäksi näkyvien uskonnollisten symbolien kuten musliminaisten huivien käyttö on ollut kiellettyä Ranskan kouluissa vuodesta 2004 lähtien.