Kommentti: Tanssijat puristuksissa juhlaviikoilla

Topi Lehtipuun luotsaama Helsingin juhlaviikot kohtelee tanssia epätasa-arvoisesti. Se näkyi tapahtuman avajaiskonsertin harjoituksissa.

kulttuuri
Tanssijoita ja RSO
Madagaskarilainen Njara Rasolo on Danceteam International -verkoston taiteellinen johtaja.Jari Kovalainen / Yle

Helsingin juhlaviikot kosiskelee uutta yleisöä klassiselle musiikille populaarikulttuurin keinoin, mutta kaikki ei näyttänyt hyvältä tänä aamuna avajaiskonsertin harjoituksissa Helsingin Musiikkitalossa.

Juhlaviikkojen avajaiskonsertissa on neljä teosta, joista yksi on Felix Mendelssohnin (1809–1847) klassikko Kesäyön unelma -alkusoitto op. 21.

Juhlaviikkojen taiteellinen johtaja Topi Lehtipuu on päättänyt kuorruttaa teoksen katutanssilla ja tilannut koreografian ja tanssijat Danceteam International -nimellä kulkevalta kansainväliseltä tanssiverkostolta, jota johdetaan Suomesta.

Aamulla näytti siltä, että tanssille on annettu teoksessa niin vähän tilaa, että kovan luokan katutanssijoilla oli vaikeuksia tehdä liikkeitään kunnolla loppuun. Koko koreografia kärsi tilanpuutteesta. On ihme, etteivät katutanssijoiden virtuositeettia heijastavat akrobaattiset kopterit vieneet Helsingin kaupunginorkesterin reunimmaisia viuluja ja viulisteja mukanaan.

On surullista, että juhlaviikot kohtelee tanssia näin huonosti.