Puolustusministeri Niinistö: Hämmennyksen välttämiseksi kansliapäällikkö ei mene Moskovaan

Puolustusministeriön kansliapäällikön Jukka Juustin piti matkustaa Venäjälle tämän kuun lopussa. Nyt työvierailua on päätetty lykätä.

politiikka
Jukka Juusti.
Henrietta Hassinen / Yle

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan Suomi on päättänyt lykätä puolustusministeriön kansliapäällikön Jukka Juustin työvierailua Moskovaan. Juustin piti matkata Venäjälle tämän kuun lopussa.

Päätös matkan perumisesta tehtiin viime perjantaina presidentin ja hallituksen ulko- ja turvalisuuspoliittisen valiokunnan kokouksessa.

Niinistön mukaan matka siirretään myöhemmäksi, koska Suomi ei halua lisätä Venäjän neuvottelukutsuihin liittyvää hämmennystä. Hänen mukaansa Juustin matka olisi voitu tulkita kahdenväliseksi neuvotteluksi Venäjän kanssa.

– Suomen linjahan on ollut se, että näistä Itämeren ilmatilan lentoturvallisuuteen liittyvistä kysymyksistä ei kahdenvälisesti keskustella, vaan kyse on kaikkia Itämeren alueen valtioita koskettavasta asiasta, puolustusministeri kertoo.

Juustin Moskovan-matkan peruminen nousi esille Yleisradion haastattelussa Lahdessa, missä Jussi Niinistö oli juhlapuhujana Sotilaspoikien Perinneliiton 25-vuotisjuhlassa.

Puolustusministeri Niinistö kertoi, ettei hän ollut tietoinen presidentti Sauli Niinistön torstaisesta verkkoartikkelista, jossa presidentti kiisti, että hänen lentoturvallisuuden kohentamiseen tähtäävä aloitteensa olisi syntynyt epätavallisessa järjestyksessä ja aiheuttaisi hämmennystä.

Jussi Niinistön mukaan hämmennystä aiheuttaa se, miten Venäjä lähettää Itämeren maille kutsuja kahdenvälisiin neuvotteluihin.

Puolustusministeri Niinistöstä erityisen hämmentävää on ollut esimerkiksi se, että Ruotsi on saanut Venäjältä kirjallisen kutsun mutta Suomi ei.

"Emme halua aiheuttaa lisää hämennystä"

Jussi Niinistön mukaan kyse voikin olla siitä, että puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti oli menossa Moskovaan työvierailulle tämän kuun lopussa. Niinistön mukaan Venäjällä ehkä ajateltiin, ettei erillistä kutsua tarvitse lähettää, koska kahdenväliset neuvottelut voidaan käydä Juustin vierailun yhteydessä.

Nyt Suomi on kuitenkin päättänyt siirtää Juustin vierailun myöhemmäksi.

– Juustin vierailua on lykätty, koska emme halua aiheuttaa lisää hämmennystä, jotta nämä asiat, puurot ja vellit eivät mene sekaisin, Jussi Niinistö perustelee.

Hän toistaa, että Suomen linja on se, että Itämeren kansainvälisen ilmatilan turvallisuuteen liittyvistä kysymyksistä ei kahdenvälisesti keskustella vaan kyse on kaikkia Itämeren valtioita koskettavasta asiasta.