Moottorit jylisevät jälleen Vuoksen varrella – Imatranajot käynnistyi aurinkoisissa merkeissä

Legendaarinen katuratakilpailu ajetaan viikonvaihteessa Imatralla ensimmäistä kertaa kolmeen vuosikymmeneen. Avauspäivän aika-ajot viivästyivät radan puutteellisen turvallisuuden vuoksi. Kansaa Imatralle odotetaan viikonvaihteessa jopa 30 000 vierasta.

urheilu
Imatralla päästiin heti avausperjantaina maistamaan todellista kilvanajoa, kun 600-luokan aika-ajot käynnistyivät.
Imatralla päästiin heti avausperjantaina maistamaan todellista kilvanajoa, kun 600-luokan aika-ajot käynnistyivät.Yle / Vesa Winberg

Imatralla aikoinaan kisaa itsekin ajanut Simo Solja pudistelee päätään epäuskoisena, kun ensimmäisiin aika-ajoihin on aikaa pari tuntia.

– Täällä aikoinaan itse kilpailtiin ja nyt kunniavelkaa maksetaan talkoohommissa, Solja kertoo.

Viikonvaihteessa Imatralla ajetaan IRRC-sarjan osakilpailu. Sarja on eurooppalainen katuratasarja ja Imatran haastavaa katurataa kierretään 600- ja 1000 -kuutioisilla menopeleillä.

Avauspäivän aika-ajot viivästyivät turvallisuussyistä. Katurataa on rakennettu huolella, mutta viimeiset tarkastukset paljastivat vielä puutteita. Ensimmäisenä radan ajoi ja sen samalla käyttöön vihki Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Wilen-Jäppinen.

Kello oli lyömäisillään klo 18, kun ensimmäiset kilpailuun osallistuvat pyörät karauttivat radalla ensin turva-auton perässä ja pian sen väistyttyä urku auki. Kansaa oli radan varteen kertynyt paikoin jopa sankasti.

Sade luo varjoa lauantaille

Vaikka Imatranajot saatiin käyntiin aurinkoisessa säässä oli yksi avauspäivän puheenaiheita sää. Ennustukset nimittäin lupaavat Imatralle lauantaille rankkoja sateita. Itse kilpailuun sateet eivät vaikuta, mutta kansan viihtyvyyteen kyllä.

Yksi kilpailuvieraista oli Rovaniemeltä Imatrallle "yhtä soittoa" ajanut Juhani Tapio.

– Olin täällä viimeksi vuonna 1972 ja taas on tarkoitus mennä pistetalojen mutkalle. Tuolloin rataa kiersivät mm. Jarno Saarinen, Renzo Pasolini ja Giacomo Agostini. Nykyään täällä ajetaan todennäköisesti kuitenkin lujempaa, Tapio herkisteli.