Yhdysvaltojen liittouma lähetti lentokoneita suojelemaan amerikkalaisia ja kurdeja Syyrian hallitukselta

Syyria iski torstaina ensimmäistä kertaa kurdien asemiin. Yhdysvallat ja Syyrian hallitus eivät ole toistaiseksi ottaneet suoraan yhteen sisällissodassa.

Ulkomaat
Sotilaskone lentää taivaalla
Yhdysvaltojen johtama liittouma on tukenut Syyrian kurdeja taistelussa Isis-järjestöä vastaan. Kuva liittouman lentokoneesta vuodelta 2014.

Yhdysvaltojen liittouman hävittäjälentokoneet lensivät suojelemaan kurdijoukkoja ja yhdysvaltalaisia sotilasneuvonantajia Syyrian hallituksen pommikoneilta.

Syyrian hallituksen koneet olivat kuitenkin jo poistuneet alueelta, kun liittouman koneet pääsivät paikalle. Tapaus sattui Yhdysvaltojen puolustusministeriön mukaan torstaina lähellä Hasakan kaupunkia Syyrian koillisosassa.

– Teimme selväksi, että Yhdysvaltojen lentokoneet suojelevat maajoukkoja, jos niitä uhataan, Pentagonin tiedottaja Jeff Davis sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Yhdysvaltojen mukaan liittouman sotilaat eivät loukkaantuneet pommituksissa. Yhdysvallat ja Syyrian hallitus eivät ole toistaiseksi ottaneet yhteen Syyrian sisällissodan aikana.

Syyria alkoi iskeä kurdeja vastaan

Syyrian hallitus pommitti torstaina ensimmäistä kertaa Yhdysvaltojen tukemia kurdijoukkoja, jotka pitävät hallussaan laajoja alueita maan koillisosissa. Pommitukset jatkuivat myös perjantaina, uutistoimisto AFP kertoo.

Yhdysvaltojen erikoisjoukot tukevat Syyriassa kurdeja ja arabijoukkoja taistelussa Isis-äärijärjestöä vastaan. Niiden ei kuitenkaan ole tarkoitus osallistua itse taisteluihin.

Presidentti Barack Obama kertoi huhtikuussa, että Syyriassa toimivien yhdysvaltalaisten erikoisjoukkojen määrä nousee kolmeensataan. Yhdysvaltojen johtama liittouma on pommittanut Isis-järjestön asemia ilmasta vuodesta 2014 lähtien.

Lähteet: Reuters, AFP