Hyppää sisältöön

Kulttuurivieras Robin sai tietää kärsivänsä lukihäiriöstä: "Jos en pelkäisi, että suosioni loppuu, en kävisi koulua"

Ensi viikolla 18 vuotta täyttävä Robin Packalen on paitsi yksi Suomen suosituimmista poppareista, myös tavallinen lukiolainen, joka tuskailee ruotsin opintojen kanssa. Keskivaikean lukihäiriön diagnosointi sai ymmärtämään, miksi oppiminen on joskus hankalaa.

Kuva: Mikael Rydenfelt

On sukupolvikokemuksia, jotka jäävät väliin, jos on menestynyt teinipoppari.

Esimerkiksi Pokémon Go.

Robin Packalen ihmettelee alakoululaisen näköisiä Pokémon-pelaajia Turun Aurajoen rannassa aivan kuin nämä edustaisivat jotakin eksoottista elämänmuotoa.

– Kato, niillä kaikilla on lippikset. Ja niillä kaikilla menee latauspiuhat taskuun tai reppuun. Niillä on mukana tommoset power bankit! Jumaliste, ihan sikahyvä!

Kun Suomi hurahti kesällä Pokémon-peliin, Robinilla ei ollut aikaa osallistua villitykseen, niin tiuhaan hän kiersi festareita ja fanitapaamisia. Tänä kesänä keikkoja on ollut 25: Himos Juhannus, Raumanmeren Juhannus, Ruisrock, Qstock, Simerock...

Varsinainen festarikesä siis, tosin eri merkityksessä kuin suurimmalle osalle Robinin ikätovereista, jotka telttailevat mutaisilla leirintäalueilla ja rynnivät keikoilla eturiviin fanittamaan lempiartistejaan.

– Kun esiinnyn festareilla, on tosi harvinaista, että ehtisin käydä muiden artistien keikoilla, Robin sanoo.

Muita asioita, joihin Robin Packalenilla ei ole aikaa: koulun juhlatoimikunnat ja oppilaskunta, aamuun asti juhliminen, reppureissaaminen, vaihto-oppilasvuosi.

– Pari kaveria tuli äsken vaihto-oppilasvuoden jälkeen takaisin Suomeen. Kyllä mäkin olisin sellaisen vuoden halunnut viettää, Robin sanoo.

Hän kuitenkin lisää heti perään:

– Toisaalta se, mitä olen saanut tästä musatouhusta, on ollut paljon enemmän kuin mitä yksi vaihtovuosi olisi voinut antaa.

Kuva: Mikael Rydenfelt

Ihan tavallinen lukiolainen

Yhdessä paikassa Robin Packalen on kuin kuka tahansa suomalainen teini. Se paikka on koulu.

Jossain vaiheessa teinitähden uraa Robinin vanhemmat ja levy-yhtiön edustajat miettivät, pitäisikö pojan siirtyä tavallisesta koulusta kotiopetukseen. Robin on onnellinen, että niin ei tapahtunut. Hän on juuri aloittanut kolmannen vuoden lukiossa ja pitää koulua tärkeänä osana elämäänsä.

– Tykkään arjesta. Tykkään siitä, että saan herätä kahdeksalta ja olla niin kuin kaikki muutkin.

Koulukaverit ovat pysyneet suurimmaksi osaksi samoina alakoulun ensimmäiseltä luokalta lähtien. Heille Robin ei ole artisti tai idoli vaan 'Roppe'. Se on virkistävää. Myös opettajat kohtelevat Robinia samalla tavalla kuin muitakin oppilaita.

– Ne sanoo mulle, että laita puhelin pois ja ole hiljaa.

Viime viikolla viimeksi joku tuli puhumaan mulle ruotsia! En ymmärtänyt sanaakaan.

Koulussa Robinin lempiaine on englanti, vaikeinta on ruotsi.

– Ruotsissa on niin paljon kaikkea muistettavaa. Kaikki ne en ja ett ja mitä ne nyt on. Se on niin lähellä englantia mutta niin kaukana kuitenkin. Sitä mä haluaisin osata enemmän.

Ironista on, että moni erehtyy luulemaan Robinia tämän nimen vuoksi suomenruotsalaiseksi.

– Viime viikolla viimeksi joku tuli puhumaan mulle ruotsia! En ymmärtänyt sanaakaan. Vastasin vaan javisst, javisst, kaikki hyvin.

Vaikka ruotsin opiskelu puuduttaa välillä, Robin meni lukioon omasta tahdostaan. Kotona siihen suuntaan ei patistettu.

– Mun vanhemmat ei ole mitään koulutyyppejä. Kumpikaan ei ole käynyt lukiota, Robin kertoo.

Vanhemmat kyllä kannattavat opiskelua, mutta:

– Välillä kun tarvitsisin apua jossain koulujutussa, niin kotona on aika hiljaista.

Kuva: Mikael Rydenfelt

Lukihäiriö selitti oppimisvaikeudet

Kokeista Robin saa keskimäärin numeron 7 tai 8. Joskus numerot ovat huonompia. Se ei johdu siitä, etteikö Robinilla olisi aikaa lukea kokeisiin, vaan siitä, että hänen on vaikea hahmottaa lukemaansa.

Alkukesästä Robinilla diagnosoitiin keskivaikea lukihäiriö. Hän hakeutui testeihin itse ihmeteltyään jo pitkään, miksei pysty keskittymään lukemiseen muuten kuin täydellisessä hiljaisuudessa ja miksi luettu ei jää päähän. Lukihäiriödiagnoosi ei tullut varsinaisena yllätyksenä, sillä sitä esiintyy suvussa.

– Ihan hyvä, että se tuli testattua. Nyt voin saada yo-kirjotuksissa hiukan aikahyvitystä tai päästä ehkä tekemään kokeen erillisessä tilassa, Robin sanoo.

Ylioppilaskirjoituksista ei tarvitse kuitenkaan vielä stressata. Ensimmäiset aineet Robin kirjoittaa vasta vuoden päästä syksyllä, sillä hän käy lukion neljässä vuodessa.

– Eli hetkinen. Vielä puolet jäljellä. Ei jumaliste!

"En istuisi koulussa jos en pelkäisi, että suosio loppuu"

On päiviä, jolloin Robin tuijottaa koulussa oppikirjan sivua ja miettii: mitä mä teen täällä?

Koulun seinien ulkopuolella odottavat musiikkiura ja fanit.

Robin on kuitenkin järkeillyt, että lukio tarjoaa hyvän yleissivistyspohjan jatko-opintoja tai työelämää ajatellen, jos ura artistina hyytyykin.

– Se on ihan todellinen pelko. Jos en pelkäisi sitä, en istuisi tuolla koulussa. Musiikkiura on semmoinen, että se saattaa milloin tahansa hiipua. Pitää olla jotain varalla.

Tykkään siitä, että saan herätä kahdeksalta ja olla niin kuin kaikki muutkin.

Tällä hetkellä Robinin ura on kriittisessä taitekohdassa: hän on alkanut hiljattain tehdä täysi-ikäiselle yleisölle suunnattuja K18-klubikeikkoja ja pyrkii saamaan musiikilleen yhä enemmän aikuiskuuntelijoita. Toisaalta lapset ovat yhä hänen suurin faniryhmänsä, josta hän pyrkii pitämään kiinni.

Toistaiseksi Robin on onnistunut miellyttämään kaikkia. Hänen artisti-imagonsa on putipuhdas eikä hänen ympärillään ole nähty vastaavia kohuja kuin esimerkiksi popparikollegansa Sannin, jonka kappaleiden Mitähän vittua ja _Vahinko _sanoituksista monen lapsifanin vanhempi närkästyi.

Imagon rakentaminen ja ylläpito on tarkkaa työtä.

– Tässä joutuu koko ajan miettimään, mitkä jutut toimii millekin kohdeyleisölle. Onneksi sanoituksilla voi pelata aika paljon. On ollut makeeta nähdä, miten samat biisit toimivat eri tavoin aikuis- ja lapsiyleisössä.

Esimerkkinä onnistuneesta kaksimerkityksisestä sanoituksesta Robin mainitsee pari vuotta sitten levyttämänsä YleX-radiokanavan kesäkumibiisin Kesärenkaat. Lapsiyleisö ymmärtää sanoituksen käsittelevän pyörän kumeja tai auton kesärenkaita, vanhemmat yhdistävät sanat mielessään muihin kumeihin.

– Ton tyyppisiä sanoituksia pitäisi alkaa tehdä lisää, Robin sanoo.

Kuva: Mikael Rydenfelt

Suunnitelma ja varasuunnitelma

Tulevaisuudensuunnitelma numero 1: rakentaa elämän mittainen ura musiikin parissa joko Suomessa tai ulkomailla.

Robin Packalen unelmoi suurista stadioneista mutta myös pienistä ja intiimeistä keikoista – pääasia on, että uudistuu eikä jumahda artistina paikoilleen.

Hän ihailee Vesa-Matti Loiria, joka on uudistunut vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen ja säilyttänyt asemansa Suomen musiikki- ja viihdemaailman huipulla.

– Kaikki tietää Veskun. Vesku pyörii edelleen telkkarissa. Olisi tosi siistiä, jos oma uudistumiskyky olisi sitä luokkaa.

Robin uskoo, että pitkä ura syntyy aitoudesta. Siihen hän on pyrkinyt aina. Kun hän oli 13-vuotias, hänen esitettäväkseen tarjottiin hempeitä rakkausballadeja. Robin kieltäytyi, koska tytöt eivät vielä tuolloin kiinnostaneet. Skeittaus kiinnosti, ja siitä hän halusi myös laulaa. Syntyi Frontside Ollie -hitti, josta Robinin ura ponkaisi käyntiin.

– Siinä kappale ja esittäjä loksahtivat kohdilleen. Se oli aitoa.

Kaikki tietää Veskun. Olisi tosi siistiä, jos oma uudistumiskyky olisi sitä luokkaa.

Samasta syystä Robin on kieltäytynyt jo useana vuonna kutsusta Vain elämää -ohjelmaan. Hän ei koe elämänkokemuksensa riittävän ohjelmassa käytäviin keskusteluihin – osallistuminen ei siis olisi aitoa.

– Mun elämässä ei ole vielä tapahtunut niin paljon, että olisin samalla juttutasolla itseäni reilusti kokeneempien artistien kanssa. Sen aika ei ole vielä.

Tulevaisuudensuunnitelma 2: Jos ura musiikin parissa tyssää, Robinia voisi kiinnostaa tuotesuunnittelu.

– Haluaisin kehitellä ja lanseerata jonkun uuden kapistuksen. Tykkään kaikista vempaimista kuten pyörillä kulkevista sähköskoottereista ja Segway-tyyppisistä hoverboardeista.

(Hoverboard on kaksipyöräinen tasapainoskootteri, jolla osaamiaan temppuja Robin on esitellyt sekä haastatteluissa että omassa sosiaalisessa mediassaan).

– Tykkään muutenkin fyysisistä asioista. Olen edelleen cd-levyjen kannalla, ja kun luen kirjaa, haluan, että se on fyysinen kirja, ei mikään nettikirja. Just viime viikolla vuokrasin videovuokraamosta dvd-elokuvan.

Kuva: Mikael Rydenfelt

Kaksi eri maailmaa

Keskiviikkona Robin Packalen täyttää 18 vuotta. Samalle aamulle on varattu inssiajo, mikä on iso juttu autofanaatikoksi itseään kutsuvalle artistille. Uusi auto odottaa jo käyttöönottoa tallissa.

– Vitsi että häiritsee, jos en pääse inssiä läpi.

Synttäribileet järjestetään keskiviikkona Helsingin Casinolla. Ne eivät ole kaikkein perinteisimmät 18-vuotisjuhlat, vaan radio Suomipopin organisoima keikka, jonne voi voittaa lippuja Suomipopin kautta.

Ennakkojuhlia vietetään jo tänään sunnuntaina Hernesaaren rannassa ikärajattomalla keikalla.

– Niihin juhliin kaikki on kutsuttu, en halunnut sulkea ketään pois. Siksi keikka on ikärajaton.

Tänään sunnuntaina lapsifanit siis kirkuvat Hernesaaressa Robinin nimeä.

Huomenna maanantaina Robin istuu kuitenkin taas pulpetin ääressä kotikaupungissaan Turussa kuten kuka tahansa lukiolainen.

Varmuuden vuoksi. Siltä varalta, että joku päivä fanit eivät enää huudakaan.