Miami Beach antoi turisteille zikavirusvaroituksen – viisi uutta tartuntaa

Floridassa on todettu jo kaikkiaan 36 zikavirustartuntaa. Viimeiset viisi tartuntaa löytyivät turistien suosimalta Miami Beachiltä vajaan neljän neliökilometrin alueelta. Lähipäivinä ja -viikkoina on odotettavissa lisää tartuntatapauksia, sillä hyttysiä on tähän vuodenaikaan eniten ilmassa.

Ulkomaat
Myös turistien suosimalla Miami Beachillä on todettu zikavirustartuntoja.
Miamin kaupungin työntekijät puhdistavat katuja zikavirusta levittävistä hyttysistä Miami Beachillä.EPA/Cristopal Herrera

Floridan terveysvirasto on vahvistanut viisi uutta zikavirustartuntatapausta Miami Beachillä. Viidestä zikavirustartunnan saaneesta henkilöstä kolme on Miamiin saapuneita turisteja. Yksi henkilöistä on New Yorkista, toinen Texasista ja kolmas Taiwanilta.

Samalla terveysviranomaiset varoittivat raskaana olevia naisia matkustamasta Miami Beachille, joka on suosittu turistikohde.

Viranomaisten mukaan zikavirusta levittävien hyttysten tuhoaminen on Miami Beachillä erityisen vaikeaa, koska alueella on korkeita rakennuksia ja voimakkaat tuulet heikentävät torjuntasuihkutusten tehoa.

– Tämä merkitsee, että meillä on kokonaan uusi alue, josta on löydetty zikavirusta, Floridan kuvernööri Rick Scott murehti lehdistötilaisuudessa Miami Beachillä todetuista tapauksista.

Tuoreimmat tapaukset ovat löytyneet Miami Beachillä 8. ja 28. katujen väliseltä alueelta.

Yleisötilaisuuksia peruutettu

Aikaisemmat zikavirustartuntatapaukset Floridassa löydettiin myös suppealta kaistalta Miamin pohjoispuolella sijaitsevalta Wynwoodin alueelta. Yksistään Wynwoodissa on peruutettu viimeisen 10 päivän aikana 15 yleisötilaisuutta ja peruutukset ulottuvat jo syys- ja lokakuussa järjestettäviin tilaisuuksiin.

– On vaikea ennustaa, kuinka kauan hyttysten aktiivisuus kestää, kertoi Yhdysvaltain tartuntatautien johtava viranomainen Tom Frieden.

Friedenin mukaan viranomaiset tekevät kaikkensa, että zikaviruksen leviäminen loppuisi.

Torjuntatoimenpiteinä Miamiin on hankittu lisää imuautoja, jotka tyhjentävät myös vedellä täyttyneitä kuoppia.

Kaupungin työntekijöitä on ohjattu täyttämään kuoppia ja korjaamaan rannoilla vuotavia vesihanoja.

Puerto Ricossa ensimmäinen kuolemantapaus

Karibianmeren Puerto Ricon saarella on todettu ensimmäinen halvauksesta aiheutunut kuolema, jonka epäillään johtuneeen zikavirustartunnasta. Viranomaisten mukaan kuollut oli 35–45 vuoden ikäinen mies, joka asui pääkaupunki San Juanissa.

Lähes neljän miljoonan asukkaan Puerto Rico on Yhdysvaltoihin kuuluva itsehallintoalue.

Puerto Ricossa on todettu tähän mennessä yli 13 000 zikavirustartuntaa, joista runsaat 1 100 on ollut raskaana olevia naisia.

Yhdysvallat on julistanut Puerto Ricoon hälytystilan hyttysistä leviävän viruksen vuoksi. Viranomaiset ovat varoittaneet, että jopa neljännes Puerto Ricon väestöstä voi saada tartunnan.

Lähteet: Reuters, AFP, AP