1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Mies ei tappanut, mutta sai kuolemantuomion – Texasilainen oikeus lykkää teloitusta

Jeffery Woodin, 43, piti saada tappava ruiske ensi viikolla. Valitustuomioistuin on nyt palauttanut tapauksen alemman oikeuden käsiteltäväksi.

Ulkomaat
Jeffery Wood
Jeffery Wood AOP

Texasilainen valitustuomioistuin on päättänyt lykätä paljon kritisoidun kuolemantuomion täytäntöönpanoa. Alempi oikeusaste on määrätty selvittämään, perustuiko Jeffery Woodille annettu tuomio väärään todistajanlausuntoon.

Wood, 43, sai kuolemantuomion osallisuudestaan vuonna 1996 tehtyyn murhaan. Hän odotti aseettomana ystävänsä Daniel Reneaun autossa kaupan ulkopuolella sillä välin, kun Reneau lähti ryöstämään kauppaa.

Reneau ampui kaupan myyjän. Wood juoksi sisään laukauksen kuultuaan ja auttoi Reneauta varastamaan kaupan kassan ja turvakameravideon.

Molemmat saivat kuolemantuomion, ja Reneau teloitettiin vuonna 2002.

Texasin rikoslain (siirryt toiseen palveluun) mukaan henkilö, joka yllyttää, avustaa tai yrittää avustaa toista rikoksessa, on rikosoikeudellisessa vastuussa kumppaninsa tekemisistä. Lisäksi laissa todetaan, että jos joku rikoskumppaneista tekee yhtä rikosta yrittäessään jonkin muun rangaistavan teon, kaikki kumppanit katsotaan tietyin edellytyksin syyllisiksi tapahtuneeseen rikokseen, vaikka heillä ei olisi ollut tarkoitusta tehdä sitä.

Oikeus tutkii, johtiko psykiatrin lausunto tuomioon

Republikaaniparlamentaarikkoja on poikkeuksellisesti asettunut vastustamaan Woodin teloitusta. Sekä Woodin henkinen oikeustoimikelpoisuus että alkuperäisen oikeudenkäynnin reiluus on kyseenalaistettu.

Woodin oikeudenkäynnissä 1990-luvulla oli syyttäjän todistajana psykiatri, joka kertoi Woodin olevan varmasti vaaraksi yleiselle turvallisuudelle. Sittemmin kyseinen psykiatri on erotettu Texasin ja Yhdysvaltain psykiatrien yhdistyksistä eettisten väärinkäytösten vuoksi: hän oli tehnyt diagnooseja murhasta syytetyistä tutkimatta heitä.

Nyt oikeuden on määrä tutkia, saiko Wood kuolemantuomion psykiatrin väärän todistajanlausunnon takia.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi