Arktisen merijään sulaminen alkoi tänä vuonna normaalia aiemmin – video näyttää jään hupenemisen

Pohjoisen jäämeren jääpeite heijastaa auringonvaloa pois ja auttaa siten pitämään arktisen alueen viileänä, Nasan tutkija selittää. Kun jää sulaa, tumma meri imee itseensä enemmän aurinkoenergiaa.

luonto
Uutisvideot: Arktinen merijää sulaa ennätystahtia
Uutisvideot: Arktinen merijää sulaa ennätystahtia

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on julkaissut videon, jolta näkyy arktisen jääpeitteen sulaminen maaliskuun lopulta elokuun 12. päivään saakka.

Nasan mukaan jään sulaminen pohjoisilla merialueilla käynnistyi tänä vuonna tavallista aikaisemmin. Vuoden 2016 alkupuolisko on ollut maailmanlaajuisesti mittaushistorian lämpimin.

Nasan tutkija Walt Meier sanoo uutistoimisto Reutersille odottavansa, että arktinen merijää sulaa tänä vuonna niin, että sen minimilaajuus jää yhdeksi pienimmistä koskaan mitatuista. Arktinen merijää kutistuu noin syyskuun puoliväliin saakka.

– Merijää heijastaa suuren osan auringonvalosta, jota tulee erityisesti kesäisin, kuten on itsestään selvää, Meier sanoo.

– Kun menetämme jäätä, niin kuin meille on käynyt viime vuosikymmenien ja etenkin viime vuosien aikana, tilalle tulee tummaa merta, joka imee kaiken aurinkoenergian. Meri lämpenee ja koko arktinen alue lämpenee... Arktisen alueen jäähdytysmekanismista tulee aina vain heikompi, kun merijäätä menetetään, hän selittää Reutersille.

Arktinen merijää on huvennut dramaattisesti kolmen viime vuosikymmenen aikana. Aiemmin poikkeuksellisen alhaisina pidetyistä mittaustuloksista on tullut normaaleja.

Tämän viikon tiistaina Alaskasta lähti matkaan luksusristeilijä, jonka on tarkoitus kulkea Luoteisväylän eli Pohjois-Amerikan mantereen pohjoispuolitse kulkevan meritien läpi ensimmäisenä kaupallisena aluksena.

Lähteet: Reuters