Yhteisöllisten ihmisten asuinpaikka – Taalintehdas on Vuoden kylä Varsinais-Suomessa

Kemiönsaaressa sijaitseva Taalintehdas on valittu Vuoden kyläksi Varsinais-Suomessa. Uusi kyläkoulu toi Kyläteko-tunnustuksen Nousiaisten Valpperiin.

Taalintehdas
Taalintehdas.
Taalintehdas saa tunnustusta yhdessä tekemisen meiningistä.Lotta Sundström / Yle

Perusteluissaan Varsinais-Suomen kylät ry. kehuu entisen Dragsfjärdin kuntakeskuksen omaksuneen uuden roolinsa yhtenä Kemiönsaaren kylänä vuoden 2009 liitoksen jälkeen.

Reilun 1 500 asukkaan kylässä on vireää yhdistystoimintaa, jonka keskiössä on Taalintehtaan kyläyhdistys.

– Tämä on mukava, yhteisöllisten ihmisten asuinpaikka. Kesällä on paljon toimintaa ja mukavia tapahtumia, syksyllä on rauhallisempaa, toteaa kesäasukas Marja Tiainen.

Taalintehtaalla on pitkä ruukki- ja teollisuushistoria, jota vaalitaan edelleen. Kylä houkuttelee kävijöitä kulttuuritapahtumillaan, kuten Baltic Jazz ja parhaillaan käynnissä oleva Norpas-festivaali.

Kolmisenkymmentä kesää Taalintehtaalla viettänyt Päivi Fredriksson viihtyi festaritunnelmassa kurkkulaulua kuunnellen ja kahvia siemaillen.

– Olen musiikista tullut nauttimaan, täällä on ollut erinomaisia esityksiä vuosien varrella. Aina positiivisesti yllättyy! Kylän ilmapiiriin vaikuttavat Engelin piirtämät hienot rakennukset ja makasiinit, eli paikkakunnalla on kulttuurista taustaa ja jatkuvasti erilaisia kulttuuritapahtumia, kiittelee Fredriksson.

Palvelu pelaa också på finska

Ainakin kesällä tämä on oikein hyvä paikka asua, täällä on paljon ihmisiä ja toimintaa.

Knut Forsbom

Myös kylän palvelutarjonta saa palkintoraadilta kiitosta. Asukkaita tosin huolettaa niiden hiipuminen.

– Ihan mukava, pieni kylä. Täällä on kaikki tärkeimmät palvelut aika lähellä, tosin niitä koko ajan vähennetään. Mutta ihmiset ovat ystävällisiä ja palvelualttiita, on mukava olla täällä, sanoo Taalintehtaan lähisaaressa asuva Isla Lallukka.

Kaksikielisen kylän asukkaat vakuuttavat palveluiden olevan sujuvasti tarjolla vähintään molemmilla kotimaisilla kielillä. Kielirajat ylittävä yhdessä tekemisen meininki ulottuu palkitsemisperusteiden mukaan myös kylälle tulleisiin syyrialaispakolaisiin.

Merellinen miljöö imagovaltti

”Tämä kylä tunnetaan…” oli tämän vuotisen kilpailun teemana. Voittaja on kyennyt hyödyntämään merellisen miljöön rakentaessaan imagoaan.

– Satama on aika ahkerassa käytössä, ja saanut hyvät arvostelut Vene-lehteä myöten. Ainakin kesällä tämä on oikein hyvä paikka asua, täällä on paljon ihmisiä ja toimintaa. Talvella on vähän hiljaisempaa, arvioi kylänraitilta tavoitettu Knut Forsbom.

Yhdeksän kilpasilla olleen kylän joukosta kunniamaininnan arvoiseksi nousi Virttaa Loimaan Alastarolta. Toista kertaa jaettu Kyläteko-titteli myönnettiin Nousiaisten Valpperiin, jossa uusi kyläkoulu nousi kylän ja kunnan innovatiivisella kumppanuudella.

Tunnustukset jaettiin Varsinais-Suomen kylätoimintapäivän yhteydessä Uudenkaupungin Pyhämaalla lauantaina.