1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ijahis idja on suurelle yleisölle tuntematon helmi

Perjantaina Inarissa alkanut alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Ijahis idja on suurelle yleisölle tuntematon saamelaisinstituutio. Festivaalilla ei ole kuitenkaan kiire kasvaa. Inarin helmen löytäjää odottaa monta voimakasta kokemusta.

Ylva, Niillas Holmberg, Ijahis idja 2016

Perjantaina Inarissa alkanut alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Ijahis idja eli Yötön yö on kuin kätketty helmi.

Helmen löytäjää odottaa monta voimakasta kokemusta.

– Tämä on sellainen festivaali, joka pitää kokea paikan päällä, jotta sen ymmärtää. Mitä vaan voi tapahtua, sanoo festivaalin tuottaja Oula Guttorm viitaten perjantai-iltana lavalla nähtyihin vierailijoihin.

Ylva-yhtyeen joikaajan Niillas Holmbergin vieraana inarinsaamelainen räppäri Amoc (vas.) ja Ruotsin Saamenmaan aktivisti-artistitähti Sofia Jannok. Yhteisenä numerona soi We Speak Earth -joiku. Kuva: Jonne Järvinen / Yle

Suurelle yleisölle tuntematon saamelaisinstituutio

Jo 13. kertaa järjestettävä Ijahis idja on suurelle yleisölle vielä melko tuntematon festivaali, mutta Saamenmaassa se on instituutio.

Festivaalilla ei kuitenkaan ole kiire kasvaa vain kasvamisen vuoksi.

– Ijahis idjan arvo on muualla kuin siinä, että saadaan enemmän ja enemmän ihmisiä paikalle. Meille on tärkeää korkeatasoinen ohjelma, uudistuminen ja ajanhermolla pysyminen, Guttorm kertoo.

Oula Guttorm Kuva: Vesa Toppari / Yle

Festivaalin taiteellinen johtaja Anna Näkkäläjärvi-Länsman alleviivaa festivaalin filosofiaa.

– Sisältö suunnitellaan niin, että se kiinnostaa nimenomaan saamelaista yleisöä. Saamelaisilta saamelaisille. Tämä filosofia on kantanut hedelmää ja Ijahis idja on vakiinnuttanut asemansa Suomen festivaalikartalla, Näkkäläjärvi-Länsman sanoo.

Suuret saamelaisnimet samalla lavalla

Ijahis idja kokoaa joka vuosi kattauksen suurimpia ja ajankohtaisimpia saamelaisartisteja samalle lavalle.

Tänä vuonna lavalla ovat uuden musiikkivideon julkaissut inarinsaamelainen räppäri Amoc, Ruotsin Saamenmaan joikutähti Sofia Jannok, Niillas Holmbergin ja 22-Pistepirkosta tutun Asko Keräsen elektrobändi Ylva, Nils-Aslak Valkeapään siipien suojassa julkisen joikaajauransa aloittanut Johan Anders Bær Dronefolk-yhtyeensä kanssa, Oula Guttormin etno–rock-yhtye Irdon, Norjan puolen nouseva elektroartisti Ágy ja Saamenmaan suosituimpiin bilebändeihin lukeutuva Felgen Orkester Norjan puolelta.

Kuva: Jonne Järvinen / Yle

Uudet levynsä julkistavat rokimpaan suuntaan joikufuusiotaan vievä Ulla Pirttijärvi & Ulda sekä Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin saamelaista lauluperinnettä ja skandinaavista kansanmusiikkia yhdistelevä Ánnámáret Ensemble.

Saamelaisia joikutyylejä esitellään Luohti, Leu'dd ja Livđe -konsertissa, jossa on mukana myös alkuperäiskansavieras, hantikansaan kuuluva Agrafena Sopochina Länsi-Siperiasta.

Sukupolvet yhdessä

Ijahis idjalle on tärkeää myös, että se on koko perheen festivaali, järjestävät kertovat.

Tänä vuonna festivaali laajentui urheilukulttuuriin.

Pääjärjestäjä Inarin saamelaisyhdistyksen puheenjohtaja Aslak Paltto veti perjantai-illan aluksi suopunginheittoa ja juoksua yhdistävän suohpansprint-kisat.

Pienimpien sarjan osallistuvat kuuntelevat Inarin saamelaisyhdistyksen puheenjohtajan Aslak Palton ohjeita ennen suopunkisprint-kisaa. Kuva: Yle Sápmi

– Sukupolvet ovat yhdessä tällä meidän festivaalilla. Tänä vuonna ohjelmaan lisätyt urheilukisat sitoivat saamelaiset elinkeinot mukaan festivaaliin. Elinkeinot ovat ne, jotka pitävät kulttuurimme elossa, Näkkäläjärvi-Länsman sanoo.

Politiikka tänä vuonna vahvasti läsnä

Ajan hengestä kertoo myös se, että politiikka oli vahvasti läsnä Ijajis idjan perjantai-illan konserteissa.

Illan päättäneet Sofia Jannok ja Niillas Holmberg Ylva-yhtyeineen eivät ole vain taiteilijoita vaan myös aktivisteja.

Jannok oli muun muassa kärkijoukoissa mukana Pariisin ilmastokokouksen alkuperäiskansojen delegaatiossa ja Holmberg muistetaan esimerkiksi vahvoista kannanotoista kesken suoraa tv-lähetystä Turun kirjamessujen aikaan.

– Kuinka moni täällä on nähnyt Avatar-elokuvan? Se on minun kaikkien aikojen lempielokuvani. Mutta minulle se ei ollut science fictionia vaan dokumentti siitä, mitä saamelaiset joutuvat kokemaan, Ijahis idjan tunnelmasta silmin nähden liikuttunut aktivisti-artisti Sofia Jannok puheli yleisölle.

Suohpanterror Kuva: Jonne Järvinen / Yle

Ylvan lopetusnumerossa lavalle marssi Suohpanterrorin eläinarmeija, joka toi esille saamelaisten tyytymättömyyden uutta Tenon kalastussopimusta kohtaan.

Holmberg repi teatraalisesti kyltin, jossa luki colonialistic fishing licence denied, kolonialistinen kalastuslupa evätty.

– Mutta ajat ovat muuttumassa. Vielä tulee taas aika, jolloin on helpompaa saada kalastuslupa kuin kaivoslupa Saamenmaalle, julisti naamioitunut Holmberg lavalta saamenpukuisen festivaaliyleisön hurratessa.

Suohpanterror ja Ylva Kuva: Jonne Järvinen / Yle

Ijahis idjan tapahtumiapääsee seuraamaan nettilähetyksinälauantaina klo 15.00 lähtien. Sosiaalisessa mediassa festivaalin tunnelmaan pääsee aihetunnisteella #yleii.