Hyppää sisältöön

Kalastaja tahtoo lähemmäs luontoa – kajakkien ja kelluntarenkaiden suosio kovassa kasvussa

Pohjois-Amerikassa erittäin suosittu kajakkikalastus on nousemassa hitiksi myös Suomessa. Harrastajamäärät ovat jatkuvassa kasvussa. Myös kelluntarenkaat ja SUP-laudat lisäävät suosiotaan. Yksi syy ilmiölle on kalastajien halu päästä paremmin kosketukseen luonnon kanssa.

Poika virvelöi kajakissa.
Kajakit ja kelluntarenkaat kasvattavat suosiotaan kalastajien keskuudessa.

Kalastuskajakit ovat yksi vapaa-ajan kalastuksen kuumimmista muoti-ilmiöistä. Parin viime vuoden aikana niiden määrä on kasvanut huimaa vauhtia. Harrastajia on varovaisestikin arvoiden useita satoja. Pohjois-Amerikassa ne ovat olleet suosiossa jo vuosia.

Samaan tapaan suosiotaan ovat jo pidemmän aikaa kasvattaneet kelluntarenkaat. Puhallettavaa tuolia muistuttavia renkaita suosivat etenkin perhokalastajat.

Molempia uutuuksia yhdistää se, että ne liikkuvat lihasvoimalla ja ovat äänettömiä. Niissä myös istutaan käytännössä vedessä, tai ainakin sen tasalla. Mutta löytyykö näistä ominaisuuksista myös syy niiden suosioon?

Voi olla, että kiireiset ja aktiiviset ihmiset suosivat helposti liikuteltavaa kajakkia, jossa kalastaminenkin on aktiivista.

Ilkka Vesikko

– Voi olla, että kiireiset ja aktiiviset ihmiset suosivat helposti liikuteltavaa kajakkia, jossa kalastaminenkin on aktiivista, pohtii kajakkikalastukseen hurahtanut Ilkka Vesikko Päijät-Hämeen kalatalouskeskuksesta.

Voi pitää paikkaansa, että kalastaja tahtoo olla aiempaa enemmän osa luontoa.

Markus Johansson

– Se voi pitää paikkaansa, että kalastaja tahtoo olla aiempaa enemmän osa luontoa, aprikoi kelluntarengaskalastuksen harrastaja Markus Johansson.

Kevyin välinein veden keskellä

Kalastuskajakki eroaa perinteisistä kajakeista paitsi ulkoasultaan, myös monilta ominaisuuksiltaan. Ne ovat tukevampia, ja niissä ei istuta vesirajan alapuolella, kuten tavallisessa kajakissa. Istuinalustana toimii myös useimmissa tapauksissa selkänojallinen istuin.

Kalastaja asentaa niihin usein myös kalastusta helpottavaa elektroniikkaa, kuten kaikuluotaimia. Jotkut jopa sähköperämoottorin.

Kajakkeja käytetään pääasiassa heittokalastukseen, ja ne ovat etenkin hauenkalastajien suosiossa.

Ilkka Vesikko

– Kajakkeja käytetään pääasiassa heittokalastukseen ja ne ovat etenkin hauenkalastajien suosiossa. Kajakit ovat hyvin tukevia ja isoimmissa malleissa voi jopa kalastaa seisten, Vesikko vakuuttaa.

Kelluntarenkaassa puolestaan istutaan vedessä kahluuhousut jalassa. Ne ovatkin paikallaan, sillä haukea pyytävän kelluttelijan kulta-aikaa onsyksy, jolloin hauet saalistavat rantakaislikoiden kupeessa. Vesi voi olla hyvinkin kylmää. Se ei silti vauhtia hidasta.

Kyllähän tässä hommassa tiettyä extreme-harrastuksen tunnetta on.

Markus Johansson

– Kyllähän tässä hommassa tiettyä extreme-harrastuksen tunnetta on. Renkaasta kalastaesssa hauki saattaa tärpätä perhoon aivan jalkojen vierestä ja isokin kala on helppo ottaa kyytiin, Johansson kertoo.

Raitista ilmaa, liikuntaa ja terveellistä ruokaa

Päijät-Hämeen kalatalouskeskuksen järjestämässä järvikalatapahtumassa Hollolassa yleisö pääsi kokeilemaan erilaisia veneitä ja tutustumaan eri kalastusmuotoihin nuottauksesta alkaen. Yksi kalastuskajakkia kokeilleista oli lahtelainen 11-vuotias Diana Koivisto. Kajakki vaikutti mukavalta, mutta ei voittamattomalta.

– Kyllä moottorivene on mukavampi, koska se kulkee kovempaa, Diana toteaa.

Konkari kuitenkin pitää juuri hitautta ja hiljaisuutta kajakin parhaina puolina. 

Tässä saa lihaskuntoa, raitista ilmaa ja hyvällä tuurilla jopa ruuaksi terveellistä kalaa

Ilkka Vesikko

– Edes vesilinnut eivät pelkää kajakkia, vaan tulevat jopa ihan viereen. Ja samalla tässä saa lihaskuntoa, raitista ilmaa ja hyvällä tuurilla jopa ruuaksi terveellistä kalaa, muistuttaa Ilkka Vesikko.

.
.