1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Presidentti tyrmää väitteet sooloilusta – Niinistö: Ei ole erotettu Venäjän kahta eri aloitetta

Presidentti Sauli Niinistön mukaan hänen torstaisella verkkokirjoituksellaan oli tarkoitus selvittää lentoturvallisuuteen liittyvästä aloitteesta esitettyjä väitteitä. Niinistö kommentoi asiaa ensimmäistä kertaa lauantaina Ylen haastattelussa.

Tasavallan presidentti sauli Niinistö
Presidentti Sauli Niinistö kommentoi lauantaina Ylelle Itämeren lentoturvallisuutta koskevasta aloitteestaan noussutta keskustelua.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan väitteet hänen sooloilustaan Suomen turvallisuuspolitiikassa ovat käsittämättömiä.

Presidentti Sauli Niinistö julkaisi torstaina verkkosivuillaan kirjoituksen (siirryt toiseen palveluun), jossa hän kiisti Helsingin Sanomien tulkinnan, jonka mukaan presidentin aloite Itämeren lentoturvallisuuden parantamisesta on herättänyt hämmennystä ja syntynyt Suomen ulkopolitiikan toimintatavoista poiketen.

– Sooloilusta nuo väitteet on jo tullut osoitetuksi vääriksi. TP-utvassa eli hallituksen ministerineuvoston ja minun joukolle on viime joulukuussa kerrottu, että olemme ottaneet tämän asian venäläisten kanssa esiin. Kukaan utvassa ei ole esittänyt erimielisyyttä asiassa. Minulle on käsittämätöntä tällainen sooloiluväite, Niinistö sanoi Ylen haastattelussa Rio de Janeirossa.

– Ilmeisesti, kun näistä asioista ei niin paljon puhuta niin kaikenlaiset kuiskuttelijat pääsevät kertomaan totuuksia, joilla ei ole totuuden kanssa mitään tekemistä, Niinistö sanoo.

Niinistö: Kaksi täysin toisistaan poikkeavaa aloitetta

Presidentin mukaan torstaisella verkkokirjoituksella oli tarkoitus selvittää asiaa. Hänen mukaansa ei ole osattu erottaa, että Venäjällä on kaksi täysin toisistaan poikkeavaa aloitetta. Hänen mukaansa ensimmäisen Venäjä esitti Nato-Venäjä-huippukokouksessa heinäkuussa.

– Siinä esitettiin, että Venäjä, Nato, Suomi ja Ruotsi jatkaisivat keskustelua lentoturvallisuudesta Itämerellä muun muassa transponderit käyttöön -periaatteella ja viitattiin minun aloitteeseeni. Kukaan ei tätä hämmästellyt, Niinistö sanoo.

Hän jatkaa, että Venäjä teki elokuussa täysin erilaisen aloitteen, jossa se halusi kutsua Itämeren rantavaltioita kahdenkeskisiin neuvotteluihin paljon laajemmasta aiheesta eli Itämeren turvallisuudesta ylipäätään.

– Siinä yhteydessä Venäjä ei ole mitenkään viitannut minun aloitteeseeni. Olen saanut kopion erääseen maahan tulleesta kutsusta ja selvästi näkyy, että kahdenvälinen neuvottelu on eri asia. Se on yleinen turvalllisuutta koskeva esitys. Tämä asia ei ole oikein koskaan tullut selväksi vaan on hyvin näppärästi vedetty sellainen johtopäätös, että Venäjä vaatii konsultaatiota, koska Niinistö niitä esittää. Tämä on valhe, Niinistö sanoo.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoi Lännen Medialle lauantaina kannattavansa kahdenvälistä puolustusyhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa. Presidentti Niinistön mukaan asia on ollut ennenkin esillä.

– Nämä ovat aika teknisiä sopimuksia ja sellainenhan tehtiin Iso-Britannian kanssa aivan hiljattain. Ne ovat sittenkin suhteellisen yleisluontoisia. Ei niissä mitään dramatiikkaa ole, Niinistö sanoi.