1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yömetro aloitti vihdoin Lontoossa – iloa, taikaa ja selfieitä

Monet lontoolaiset iloitsivat viikonloppuöisin kulkevista metrojunista, joita on odotettu vuodesta 2013 lähtien. Ensimmäisellä yömetrolla matkusti pormestari Sadiq Khan.

Ulkomaat
Kaksi naista ottaa kuvia.
Kaksi matkustajaa otti itsestään kuvia yöliikenteen alkaessa.Hannah McKay / EPA

Lontoon metro on aloittanut viikonloppuisin vuorokauden ympäri kulkevan liikenteen. Ensimmäiset yömetrot aloittivat liikenteen Central- ja Victoria-linjoilla perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Tänä viikonloppuna avattujen linjojen lisäksi ympärivuorokautisen liikennöinnin aloittavat syksyllä myös Northern-, Piccadilly- ja Jubilee-linjat. Lontoon pormestari Sadiq Khan korosti yöliikenteestä olevan hyötyä kaikille kaupunkilaisille, kun häneltä kysyttiin, ketkä metroa käyttävät:

– Sairaanhoitajat, lääkärit, vahtimestarit, vartijat, hauskasta illasta nauttivat ihmiset, teatterista, ravintoloista ja keikoilta palaavat ihmiset. Ihan kaikki, pormestari vastasi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Pitkä odotus palkittiin

Lontoon edellinen pormestari Boris Johnson teki aloitteen viikonloppuöisin kulkevasta metroliikenteestä jo vuonna 2013 (siirryt toiseen palveluun), mutta suunnitelmat viivästyivät muun muassa lakkojen takia. Lontoon julkinen yöliikenne on aikaisemmin ollut bussien varassa.

Monissa suurkaupungiessa, kuten New Yorkissa, Berliinissä ja Barcelonassa, metrot liikennöivät viikonloppuisin ympäri vuorokauden. Myös Helsingissä kokeiltiin pari tuntia myöhempään kulkevaa yömetroa vuosina 2013–2014, mutta siitä luovuttiin vähäisten matkustajamäärien takia.

Monet lontoolaiset ottivat kauan odottamansayömetron ilolla vastaan. (siirryt toiseen palveluun)Metrolla liikkui ensimmäisen yön aikananoin 50 000 ihmistä. (siirryt toiseen palveluun)Poliisi kertoi, ettei sen tiedossa ole yhtään rikosta ensimmäiseltä yöltä.

Matkustajia metsossa, suuteleva pari.
Yömetron matkustajia Tottenham Court Roadin aseman tuntumassa.Hannah McKay / EPA

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi