Kongon presidentinvaalit siirtymässä puolella vuodella – Kabilan valtakausi jatkunee sittenkin

Kongon demokraattinen tasavalta siirtänee marraskuuksi suunniteltuja presidentinvaaleja ensi vuoteen äänestykseen liittyvien ongelmien vuoksi. Opposition edustajat pitävät lykkäystä presidentti Joseph Kabilan keinona pysyä vallassa toisen virkakautensa jälkeenkin.

Ulkomaat
Kongon demokraattisen tasavallan presidentti Joseph Kabila
Kongon demokraattisen tasavallan presidentti Joseph KabilaMichael Kappeler / EPA

Vaalikomission puheenjohtaja Corneille Nangaan mukaan Kongon demokraattisen tasavallan presidentinvaalit on siirrettävä ensi vuoteen, sillä äänestäjien rekisteröinti takkuilee logististen ongelmien ja rahan puutteen vuoksi.

Yli 30 miljoonan äänestäjän rekisteröinti alkoi heinäkuun lopussa. Nangaa arvioi, ettei prosessia saada päätökseen ennen ensi vuoden heinäkuuta.

Joseph Kabila nostettiin presidentiksi hänen isänsä, presidentti Laurent-Désiré Kabilan kuoltua vuonna 2001. Virallisesti Joseph Kabila valittiin presidentiksi vuonna 2006 ja hän voitti myös vuoden 2011 presidentinvaalit. Perustuslain mukaan hän ei voi pyrkiä kolmannelle kaudelle. Oppositio kuitenkin pelkää, ettei presidentti halua luopua vallasta.

Joseph Kabilan valtakauden tulisi päättyä joulukuussa. Kongon perustuslakituomioistuin totesi alkukesästä, että jos presidentinvaaleja lykätään, istuva presidentti johtaa maata uusiin vaaleihin asti.

Viime vuonna maassa puhkesi laajoja levottomuuksia, kun protestoijat vastustivat Kabilan valtakauden jatkamista.

Kongon oppositioryhmittymä on ilmoittanut kieltäytyvänsä vaalien siirtämistä koskevista keskusteluista hallituksen kanssa, ja julisti yleislakon ensi tiistaiksi.

Lähteet: AP, Reuters