Etelä-Kalifornian metsäpalot hallinnassa: Asukkaat saavat valmennusta kotiinpaluuseen

Etelä-Kalifornian maastopalot ovat vihdoin talttumassa. Los Angelesin itäpuolella osa asukkaista sai perjantaina luvan palata kotiin.

Ulkomaat
Kuvassa Summit Inn -hotellin perustukset, jotka jäivät jäljelle tulipalosta.
Historiallinen Summit Inn -hotelli tuhoutui täysin Los Angelesin itäosassa riehuneissa maastopaloissaEPA/PAUL BUCK

Maastopaloista kärsineessä Etelä-Kaliforniassa tutkitaan tulipalojen aiheuttamia vahinkoja. Alueella riehui viikon aikana useita erillisiä maastopaloja, joista pahin muodostui Los Angelesin itäpuolen vuoristoisille alueille, San Bernardinon piirikuntaan.

Viranomaiset arvioivat, että perjantaina lähes 70 prosenttia tulipaloalueesta oli saatu sammutettua. Ainakin 105 asuinrakennusta ja yli 200 muuta rakennusta on tuhoutunut.

San Bernardinon pelastuslaitoksen palopäällikkö Mike Horton sanoo uutistoimisto AP:lle, että tarkkoja tietoja palovahingoista saadaan kuitenkin vasta sen jälkeen, kun tutkintaryhmä on tarkastanut koko tuhoalueen. Horton johtaa 15 tutkijan ryhmää, johon kuuluu teknikoita, räjähdeasiantuntijoita ja ympäristötutkijoita.

Asukkaat palaavat hiljalleen takaisin

San Bernardinon tulipalojen pahimmassa vaiheessa yli 82 000 ihmistä määrättiin poistumaan kodeistaan. Kaikki eivät noudattaneet kehotusta, mutta tuhannet poistuivat. Perjantain aikana suurin osa asukkaista sai luvan palata koteihinsa, mutta muutama tuhat asukasta odottaa vielä lupaa.

Tutkintaryhmä valmentaa asukkaita kotiinpaluuta varten, sillä paikoin mitään ei ole jäljellä. Ryhmä päivittää karttoja, joissa asuinalueiden tuhot on merkitty värikoodein. Punainen väri merkitsee täydellistä tuhoa, oranssi puolestaan kertoo alueella olevan tuhoja 40-75 prosenttia. Keltaisilla alueilla vahingot ovat jääneet alle 40 prosentin ja vihreällä merkityillä alueilla tuhoa ei ole tapahtunut lainkaan.

Uutistoimisto AP:n mukaan maastopalo tuhosi noin 150 neliökilometrin kokoisen alueen Los Angelesin itäpuolelta.

Toistaiseksi maastopalon ei tiedetä aiheuttaneen henkilövahinkoja. Palon syttymissyy on yhä epäselvä ja sitä tutkitaan.

Lähteet: AP, Reuters