Filippiinien presidentti Duterte uhkaa vetää maansa YK:sta – video

YK on kritisoinut Filippiinien uuden presidentin kovia otteita huumeidenvastaisessa sodassa. Arvostelusta tuohtunut Duterte intoutui solvaamaan YK:ta keskiyön jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessaan.

Ulkomaat
Tummahiuksinen vaaleapaitainen mies ja mikrofoni
Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte uhkasi, että maa voi erota YK:sta.

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte on uhannut, että Filippiinit saattaa erota YK:sta. Presidentti arvosteli YK:ta lukuisin kirosanoin höystetyssä tiedotustilaisuudessaan sunnuntaina.

Duterte hermostui YK:lle, kun kaksi järjestön ihmisoikeusasiantuntijaa sanoi viime viikolla Filippiinien verisen huumeiden vastaisen sodan rikkovan kansainvälistä lakia.

– Mitä muka olet tehnyt maailman hyväksi, herra YK ja asiantuntijasi, Duterte sanoi noin yhdeltä aamuyöllä alkaneessa tiedotustilaisuudessaan.

– Ehkä meidän pitää vain päättää erota YK:sta. Jos olet niin epäkunnioittava, senkin huoranpenikka, niin me vain lähdemme.

Aiemmin Duterte on kutsunut samoin ainakin paavi Franciscusta ja Yhdysvaltain Filippiinien-suurlähettilästä. Hän jatkoi haukkumalla YK:ta muun muassa siitä, ettei järjestö ole saanut Lähi-idän sotia tai nälänhätää loppumaan.

Kun Dutertelta kysyttiin hänen kommenttiensa mahdollisista seurauksista, hän vastasi:

– Mistä jälkiseuraamuksista? En välitä niistä paskaakaan.

Presidentinvaalikampanjassaan Duterte lupasi puhdistaa Filippiinit huumekaupasta kovin ottein, ja noustuaan valtaan kesäkuussa hän on muun muassa kehottanut slummien asukkaita tappamaan huumeita käyttäviä naapureitaan. Avustajat pehmentelivät myöhemmin lausuntoa ja sanoivat, ettei sitä ollut tarkoitus ottaa kirjaimellisesti.

Duterten presidenttikauden aikana lähes 900 ihmistä on kuollut tuntemattomien tappajien käsissä. Lisäksi poliisi on tappanut 665 huumeiden salakuljettamisesta epäiltyä, Filippiinien poliisivoimien johtaja on sanonut.

Lähteet: AP, AFP, Reuters