1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Taksiyhtiö Kovanen kehuu hallituksensa professorijäsenyyttä

Helsinkiläisen Kovasen taksiyhtiön hallituksessa istuu Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun professori Markku Kuula. Perheyritys Kovanen Yhtiöt Oy:n toimitusjohtaja Heikki Kovanen on erittäin tyytyväinen siihen, mitä professoritason hallituksen jäsen on osaamisellaan tuonut yhtiöön.

Kuva: Yle

– Taksiala ja koko liikennebisnes on murroksen edessä. Me halusimme ulkopuolista näkemystä päätöksemme tueksi. Kokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia, toimitusjohtaja Heikki Kovanen kertoo.

Liike-elämän ja akateemisen maailman nykyistä tiiviimpi kumppanuus voikin parhaimmillaan parantaa yritysten kilpailukykyä.

– Nimenomaan hallitustyöskentelyssä professoritason laaja-alaisuus tulee hyvin esille. Ja kun hallituksessa on riittävän isoharteisia kavereita, niin kyllä se pistää toimitusjohtajaan vipinää. Esimerkiksi kokoukset on valmisteltava hyvin, Kovanen sanoo.

Hän huomauttaa, että juuri perheyrityksessä päätökset tehdään herkästi käytävällä ja käytäväkeskustelujen perusteella. Siksi ammattimaisempi ote on tervetullut lisä perheyrityksiin.

– Päätettävistä asioista tulee ikään kuin virallisempia, ja niihin perehdytään paremmin. Tietysti omistajina me päätämme ja vastaamme lopullisesti asioista, mutta me kunnioitamme aina hallituksen näkemystä, Kovanen huomauttaa.

Professori Markku Kuula istuu paitsi Kovasen hallituksessa myös muutamassa muussa hallituksessa. Hänen mielestään juuri kauppakorkeakoulun professorille sopii erinomaisesti osallistua yritysten hallitustyöskentelyyn.

– Tämä pitää virkeänä. Kun opetamme liiketoimintaa ja liiketoimintapohjaisia asioita, niin on tiedettävä, mitä liike-elämässä oikeasti tapahtuu, Kuula huomauttaa. Myös hän kehuu hallitusjäsenyyden kokemuksia myönteisiksi ja opettavaisiksi.

– Negatiivisia asioita tai yhteyksiä on vaikea löytää. Kertokoon se, joka löytää, Kuula heittää.

Heikki Kovanen lisää, että tiedemaailman on hyvä tietää, mitä he tutkivat ja mitä varten he tutkivat. Hänen mielestään yrityskontaktit ovat professorikunnalle todella tärkeitä.

– Yritysten ja yliopistojen välistä yhteistyötä pitäisi ehdottomasti lisätä, hän sanoo.