yle.fi-etusivu

Sanna Ukkola: Äiti, älä pane lastasi nettiin!

Lapsia kuvataan julkiseen nettiin ultraäänikuvista ja synnytyssalista lähtien. Ihminen on laumaeläin: kaikki muutkin vanhemmat tekevät niin, joten miksen minäkin! kirjoittaa Sanna Ukkola blogissaan.

Sanna Ukkola
Sanna Ukkola
Yle

Teini-ikäisenä pyöräilin koulusta kotiin ja lauloin täydellä volyymillä Raptorin uutta biisiä:

“Oi beibe, nyt taisin keksiä, voisimme kokeilla ryhmäseksiä. Otetaan faijasi mukaan kimppaan, olenkin jo kyllästynyt pelkkään pimppaan.”

Niin. Ymmärsin, että sanat olivat hivenen tuhmia, mutta biisi oli hyvä ja kaikki muutkin luokalla hoilottivat samaa kappaletta. En usko, että vaurioiduin laulun lyriikoista kovin paljon. Mutta mistäs tuon tietää: ehkä juuri siksi olen tämänlainen.

Onneksi tuolloin ei ollut sosiaalista mediaa. En ehkä aikuisena olisi tykännyt, jos netin syövereistä löytyisi tallenne teini-ikäisestä Sannasta laulamassa ryhmäseksistä.

Viime viikolla kohistiin poptähti Sannin videosta, jossa eri-ikäiset fanit lauloivat seksuaalisesti provosoivia säkeitä: "Jos haluut testaa mua yhen kerran vaan, mulla on mesta mihin mennä." Nuorimmat laulavista fanista olivat arviolta kahdeksanvuotiaita lapsia.

Luulisi, että olisi ihan selvä asia kenelle tahansa aikuiselle, että pikkulapsia ei kuulu houkutella laulamaan julkisuudessa yhden illan seksisuhteista, mutta ei.

Sinä et omista lapsesi persoonaa.

Sanna Ukkola

Helsingin Sanomissa Sannin videota oudoksunut toimittaja haukuttiin kukkahattusedäksi, feministien mielestä kyseessä oli patriarkaatin sorto ja pedofiilihysteria: taas setämiehet haluavat panna tytöt paikalleen ja määritellä heidän seksuaalisuuttaan. Nämä samat ihmiset moralisoivat kuorossa naisia esineellistäviä mainoskampanjoita. Minulle ei aukene, miksi aikuisia naisia ei saa seksualisoida, mutta pikkutyttöjä saa.

Esimerkiksi poplaulaja Maija Vilkkumaa pani Sannin käsittämättömän mokan – niin, keski-ikäisten miesten syyksi.

“Nyt tässä on keski-ikäinen mies heilauttanut pedofiilikorttia ja saanut videon pois netistä. Samalla se biisi on liattu ja häpäisty näiltä nuorilta faneilta.”

On melko kummallista, että tästäkin kohusta saatiin väännettyä miehet vastaan naiset -asetelma ja tasa-arvoepäkohta. Kysehän on siitä, onko pikkulasten sopivaa hoilottaa avoimesti eroottisia lauluja poptähden videolla. No ei ole. Sen pitäisi olla kaikille ihan selvää. Pikkulapsia ei pidä seksualisoida myynninedistämisen takia – eikä mistään muustakaan syystä. Tälle on erittäin hyviä perusteita.

Kuinka paljon me ylipäätään pohdimme lastemme yksityisyyttä sosiaalisen median aikana? Äidit ja isät esittelevät hanakasti lapsiaan Facebookissa, Instagramissa ja somen muilla alustoilla. Kas, tässä meidän Jori kylvyssä. Tässä meidän Viivi sairaana. Tässä meidän Emma äidin leipoman herkkuvuoren takana. Lapsista on tullut elämäntapakoriste, jolla pönkitetään omaa kuvaa sosiaalisessa mediassa.

Päivityksissä kerrotaan lapsista hyvinkin intiimejä asioita tai hassunhauskoja mokia. Innokkaat äitibloggaajat taltioivat nettiin lastensa jokaisen liikahduksen ja pottakäynnin.

Pikkulapsia ei pidä seksualisoida myynninedistämisen takia – eikä mistään muustakaan syystä.

Sanna Ukkola

Lapsia kuvataan julkiseen nettiin ultraäänikuvista ja synnytyssalista lähtien. Ihminen on laumaeläin: kaikki muutkin vanhemmat tekevät niin, joten miksen minäkin!

Erään brittitutkimuksen mukaan vanhemmat jakavat lapsistaan keskimäärin 973 kuvaa ennen kuin lapsi on täyttänyt viisi vuotta. Näin vanhemmat luovat lapsestaan digitaalisen jalanjäljen, jota tämä ei pysty kontrolloimaan millään tavalla. Lähes joka viides vanhemmista ei ollut koskaan tarkistanut päivitystensä yksityisyysasetuksia.

Mutta parin vuoden ikäinen tenava ei vielä voi itse päättää, haluaako hän, että hänen saunakuviaan, hassunhauskoja mokiaan tai hullunkurisia ilmeitään levitetään somessa. Kun yksityisyyden netissä kerran menettää, sitä ei saa enää koskaan takaisin. Netistä on hyvin vaikea poistaa yhtään mitään.

Ja kun lapsi kasvaa teini-ikään ja alkaa muodostaa omaa identiteettiään, hänestä on sosiaalisessa mediassa jo tolkuton määrä kuvia, joiden julkaisusta hän ei ole itse päättänyt. Ja kas: tulevaisuudessa työnantajat voivat päästä googlailemaan työnhakijansa kuvia vaippa-ajoista lähtien.

Lapsista ei pitäisikään ladata julkiseen nettiin yhtään mitään ennen kuin he itse pystyvät päättämään omien kuviensa julkaisusta. Sillä sinä et omista lapsesi persoonaa. Äiti tai isä ei omista lastensa yksityisyyttä. Ja miksi taaperoiden yksityisyydensuoja olisi millään tavalla vähäisempi kuin aikuisten?

Sanna Ukkola
Kirjoittaja on Ylen aamu-tv:n juontaja

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Puoli seitsemän

Nämä ovat suomen kielen vaikeimmat sanat – ne tietää jokainen bussimatkustaja

NHL

Voittomaalin tehnyttä Lainetta odottaa harvinainen vapaapäivä – toivoi Selännettä pelitoveriksi golfkentälle

Musiikki

Uudistunut ABREU ei enää automaattisesti herää tarkistamaan listasijoitustaan, kun Spotify on päivittynyt:

"Ennen se määritteli mun päivän"

Turvapaikanhakijat

Turvapaikanhakijoiden ikätestit romahtivat – syynä alaikäisten tulijoiden vähäisyys