1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Jutta Urpilainen luopuu Kokkolan valtuuston puheenjohtajuudesta perhesyistä

Yli puolitoista vuotta tehtävää hoitanut Urpilainen perustelee tehtävän jättämistä perhesyillä. Uusi puheenjohtaja voidaan valita jo elokuun lopulla.

Jutta Urpilainen Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

Keväällä kokkolalaiskansanedustaja sai miehensä kanssa adoptiolapsen Kolumbiasta ja jäi samalla pois edustakuntatyöstä loppuvuodeksi vanhempainvapaalle.

Kevään ja kesän ajan Urpilainen kertoo seuranneensa, miten perhe-elämä ja jatkuva matkustaminen Kokkolan ja Helsingin välillä sujuu.

Kun vuoden tärkeimmät etapit alkavat olla takana, hän päätyi pyytämään eroa valtuuston johtopaikalta. Lähettämässään tiedotteessa kansanedustaja kertoo jättävänsä pestin levollisin mielin.

– Nyt kun kaupunginjohtajan vaihdos on loppusuoralla ja uusi johtaja Stina Mattila aloittaa pian, on johtopäätösten aika, sanoo Urpilainen tiedotteessaan.

Eropäätökseen vaikutti myös se, että kaupungin hallintosääntö uudistuu syksyllä. Siinä edellytetään valtuuston puheenjohtajalta lähes viikottaisia palavereita eli tiiviimpää läsnäoloa.

Uusi puheenjohtaja valtuustolle voidaan valita jo valtuuston kokouksessa elokuun 29. päivä. Kokkolan sosiaalidemokraattinen kunnallisjärjestö päättää ehdokkaastaan ensi viikolla.

Urpilainen jatkaa kuitenkin valtuutettuna ja asettuu ehdolle myös ensi vuoden kuntavaaleissa.

Hän on Kokkolan kaupunginvaltuuston ensimmäinen naispuheenjohtaja.