1. yle.fi
  2. Uutiset

Riossa juhlittiin olympialaisten päättäjäisiä myrskysäässä – kisat kokonaisuudessaan onnistuivat melko hyvin

Ylen kirjeenvaihtaja Heidi Lipsanen kertoo Rio de Janeirosta, että olympialaisten alla järjestäjiä työllistivät pelot zika-virusepidemiasta ja turvallisuusongelmista, mutta mitään isompaa kaaosta ei onneksi päässyt tapahtumaan. Täysin rypyttömästi eivät järjestelyt onnistuneet.

Yle maailmalla
Rion olympialaiset: Rion olympiatuli sammui musiikin tahtiin!
Rion olympialaiset: Rion olympiatuli sammui musiikin tahtiin!

Rio de Janeiron olympialaisia seurannut Ylen kirjeenvaihtaja Heidi Lipsanen kertoo, että ennen kisojen alkua pelättiin monenlaisia ongelmia zika-virusepidemiasta, Guanabara-lahden saasteista ja rikollisuudesta. Niistä selvittiin, kisojen arvioissa on käyty lävitse lähinnä pienempiä käytännön ongelmia:

– Kun lukee, miten kisoja on puitu mediassa ja Olympiakomitean taholta, niin ongelmiksi ovat nousseet jossakin määrin logistiikka ja vapaaehtoisten värväys. 50 000 vapaaehtoisesta 30 prosenttia ei tullut töihin, ja se tietysti vaikutti tiettyjen tapahtumien sujumiseen.

– Kaupunki ruuhkautui. Vaikka tänne julistettiin kisojen kaksi viikkoa lomaksi, niin silti ruuhkaa on ollut aika lailla. Logistisiin ongelmiin kuuluu myös, että ruokamyynti tökki kisojen alussa. Kisapaikoilla ei ollut tarpeeksi ruokaa ja jonot olivat pitkät. Jonoja on ollut muutenkin vähän joka paikassa. Kisakylän infrastruktuurissa oli alussa myös ongelmia.

Jonoja Rion olympialaisten rantalentisotteluun.
Rion olympialaisissa oli runsaasti jonoja, tässä jonotetaan Cobacabanalla pääsyä rantalentopallo-otteluun.Barbara Walton/EPA

– Kansainvälisen Olympiakomitean varapuheenjohtaja John Coates myönsi haastattelussa, että järjestelyissä on ollut haasteita, ja siihen on vaikuttanut tämän maan huono taloudellinen ja poliittinen tilanne.

– Silti kokonaisuudessaan voi täällä olleena sanoa, että niistä skenaarioista, joita maalattiin ennen kisoja, olisi odottanut suurempiakin ongelmia. Kaiken kaikkiaan tuntuu, että hyvin nämä kisat kuitenkin loppujen lopuksi menivät, pohtii Lipsanen.

Luonto yllätti päättäjäisten alla

Ennen päättäjäisiä Riossa alkoi kova sademyrsky, joka aiheutti sähkökatkoja jopa Maracana-stadionilla. Sähköt alkoivat pelata vain hetkeä ennen päätösjuhlaa.

– Tuli mieleen, että miten tässä käy, hirveä tuuli ja sade iskivät stadionille. Mutta kunnialla saatiin sitten päättäjäiset päätöksen, huokaisee juhlien selostamiseen osallistunut Heidi Lipsanen.

Rion olympialaisten päätösjuhlassa tanssittiin tietenkin sambaa.
Rion olympialaisten päätösjuhlassa tanssittiin tietenkin sambaa.Sergei Ilnitsky/EPA

– Pienillä resursseilla olitiin tehty hieno show, jossa käsiteltiin brasilialaista kulttuuria käsityötaidoista arkkitehtuuriin musiikkiin ja luontoon. Ja tietenkin päätteeksi päädyttiin karnevaaleihin.

Lue seuraavaksi