Rahat eivät enää riitä – Lahden ammattikorkeakoulu etsii säästöjä

Lahden ammattikorkeakoulussa irtisanomisetkin ovat mahdollisia, vaikka koulutukselle on Lahdessa jatkuvasti kysyntää.

Kotimaa
Liiketalouden opiskelijoita Lahden ammattikorkeakoulun oppitunnilla.
Heikki Ahonen / Yle

Yt-menettelyn aloittamisesta kerrottiin Lahden ammattikorkeakoulun henkilöstölle perjantaina ja maanantaina heille annetaan tilanteesta lisätietoa.

Menoja pitää leikata, koska valtion rahoitus vähenee edelleen. Arvion mukaan rahoitus vähenee vuosina 2014–2018 noin 3,7 miljoonalla euroa.

– Vuosina 2012–2019 rahoitus vähenee 4,9 miljoonaa euroa eli melkein 15 prosenttia, toteaa LAMK:in toimitusjohtaja ja rehtori Outi Kallioinen.

Ammattikorkeakoulu ei ole onnistunut paikkaamaan leikkauksia omilla tuloilla. Esimerkiksi täydennyskoulutuksen tarjoaminen ulospäin on tahmonut. Tämä voi johtua osin taantumasta, mutta Kallioisen mukaan täydennyskoulutuksen eteen olisi vielä ponnisteltava.

– Meillä ei ole panostettu täydennyskoulutukseen useita vuosia, mutta sitä on lähdetty viime vuosina systemaattisesti nostamaan, Kallioinen toteaa.

Tavallisilla koulutusohjelmilla on edelleen hyvin kysyntää Lahden ammattikorkeakoulussa, ja yhteishaussa kaikki paikat saatiin toimitusjohtajan mukaan tänä vuonna täyteen ilman täydennyshakua.

Yt-neuvottelut koskevat Lahden ammattikorkeakoulun koko henkilöstöä. Työtekijöitä on noin 400. Irtisanomisia pyritään välttämään, mutta niitäkin saattaa tulla. Säästöjä olisi saatava aikaisiksi jo tämänkin vuoden puolella.

Epävarmuutta lisää se, ettei rahoitusta ole vielä lyöty lukkoon.

– Katsomme viimeiseen asti, miltä rahoituksen tilanne näyttää, mutta varaudumme pahimpaan skenaarioon, Outi Kallioinen toteaa.