1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puintiaikeet kaatuivat Pohjanmaalla taas sateeseen

Pohjanmaalla saatiin muutamia peltoja puitua lauantaina, mutta sadonkorjuu loppui lyhyeen, kun sateet alkoivat taas sunnuntaina. Elokuun sateet ovat kastelleet pellot varsinkin rannikolla niin perusteellisesti, että puintien käynnistyminen edellyttäisi nyt muutaman päivän poutaa.

Kotimaan uutiset
Vettä viljapellolla
Anna Wikman / Yle

Elokuun runsaat sateet ovat romuttaneet viljan satotoiveita Pohjanmaan rannikolla. Tilanne on hankala, sanoo kasvinviljelyasiantuntija Jan-Eric Back ProAgria Österbottenista.

– Vesi tulvii edelleen paikoin pelloilla ja muutenkin pellot ovat niin läpimärkiä, että ne eivät kestä tällä hetkellä puimurin painoa, murehtii Back.

Toiveet puintipoudista heräsivät lauantaina. Muutamia peltoja päästiinkin Pohjanmaalla jo puimaan, mutta sadonkorjuu loppui lyhyeen. Sunnuntaina alkoi taas runsas sade, jonka ennustetaan jatkuvat maanantai-iltapäivään saakka.

– Vettä on tullut taas 20-30 millimetriä. Nyt tarvittaisiin välttämättä muutaman päivän pouta. Jos sellainen saataisiin, loppuviikosta päästäisiin ehkä parhaille pelloille puimaan, pohtii Back.

Viljasadon laatuun elokuun runsailla sateilla on joka tapauksessa vaikutusta. Kun viljaa ei päästä puimaan ajallaan, alkaa siemen itää ja Jan-Eric Backin mukaan näin on jo paikoin päässyt käymään.

Lue seuraavaksi