1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiistelty pakolaislaiva myynnissä – Omistaja vaatii Ruotsin maahanmuuttovirastolta 54 miljoonaa kruunua

Turvapaikanhakijoiden majoittamiseen tarkoitettu risteilyalus Ocean Gala saapui Utansjön satamaan Härnösandin lähellä kesäkuun puolivälissä, mutta kukaan ei halua sitä.

Ulkomaat
Ruotsin kartta
Yle Uutisgrafiikka

Kiista turvapaikanhakijoiden majoittamiseen tarkoitetusta risteilyaluksesta jatkuu Ruotsissa. Risteilyalus Ocean Gala on nyt laitettu myyntiin, kertoo sanomalehti Sundsvalls Tidning (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsin maahanmuuttovirasto allekirjoitti sopimuksen aluksen vuokraamisesta vuoden alussa. Ruotsin pakolaistilanne on kuitenkin muuttunut. Tulijoita on ollut huomattavasti viime vuotta vähemmän, eikä maahanmuuttovirasto ole enää halunnut käyttää alusta.

Onko vuokrasopimus voimassa vai ei?

Maahanmuuttovirasto irtisanoi aluksen vuokrasopimuksen heinäkuussa. Irtisanomisen perusteena käytettiin sitä, että aluksella ei ollut turvapaikanhakijoiden majoittamiseen tarvittavia lupia.

– Meidän kantamme on edelleen, ja on koko ajan ollutkin, että sopimuksemme raukesi heinäkuun 3. päivänä, sanoi Petter Sundsten maahanmuuttovirastosta noin viikko sitten sanomalehti Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun).

Aluksen omistaja Floating Accomodation on toista mieltä. Se pitää kiinni sopimuksesta. Se on tähän mennessä lähettänyt maahanmuuttovirastolle 54 miljoonan kruunun eli lähes kuuden miljoonan euron laskun aluksen vuokraamisesta.

Virasto on kieltäytynyt maksamasta laskua.

Vaateet pienevät, jos joku muu haluaa aluksen

Omistaja lupaa, että sen vaateet maahanmuuttovirastolle pienenevät, mikäli joku ostaa aluksen.

– Katsotaan, mitä tapahtuu. Jos joku haluaa ostaa tai vuokrata aluksen, vaateemme maahanmuuttovirastolle pienenevät. Jos ei, aiomme edelleen vaatia koko vuoden vuokratuloja, ikään kuin olisimme olleet toiminnassa, kertoo yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Kjell Tandberg Sundsvalls Tidningenille.

– Tutkimme, mitä mahdollisuuksia meillä on vahinkojen pienentämiseen.

Useat viranomaiset käsitelleet kiistaa

Floating Accomodation ei aio luovuttaa kiistassa maahanmuuttoviraston kanssa. Se syyttää kuntaa ja maahanmuuttovirastoa yhteistyöstä sitä vastaan.

Härnösandin kunta on katsonut, että aluksella pitäisi olla rakennuslupa, jotta se saisi toimia majoitustilana. Kunta on myös tehnyt sataman omistajasta rikosilmoituksen, sillä satamalla ei ole ollut oikeutta ottaa vastaan niin suuria aluksia kuin Ocean Gala.

Lisäksi se on aiemmin toiminut vain tavarasatamana. Västernorrlandin lääninhallitus sekä Maa- ja ympäristötuomioistuin ovatkin katsoneet, että Utansjön satama on myrkyllinen ja vaarallinen ihmisille.

Ne ovat antaneet alukselle ankkurointikiellon. Asiasta on kertonut muun muassa Härnösandissa ilmestyvä sanomalehti Allehanda (siirryt toiseen palveluun). Ongelmana on, kuka aluksen häätää.

Satamayhtiö Unwaste AB on valittanut Maa- ja ympäristötuomioistuimen ankkurointikiellosta. Sen mukaan satama ei ole vastuussa alukselle mahdollisesti majoitettavista turvapaikanhakijoista, eikä sillä ole juridista mahdollisuutta siirtää Ocean Galaa satamasta, kertoo Allehanda (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi