1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kahdeksan tunnelmapalasta Ijahis idja -festivaalista Inarista

Tämänvuotinen Ijahis idja -alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Inarissa oli isompi, poliittisempi ja kirjavampi kuin koskaan. Tässä artikkelissa tunnelmapalasia viikonlopusta Suohpanterrorin performanssista suopunginheittoon.

Kuva: Jonne Järvinen / Yle

1. Sofia Jannok oli Ijahis ijan kuningatar

Kuva: Jonne Järvinen / Yle

– Ijahis idja voimaannuttaa meitä. Yksilöinä ja kansana, sanoo Jenni Laiti Jokkmokkista, Ruotsista, Ylen uutislähetyksessä.

Samoin ajattelivat monet muutkin perjantaina Amocin, Sofia Jannokin ja Ylvan konserttien jälkeen. Saamelaisten yhteishenki näkyi ja kuului lavalla ja illan ehdoton kuningatar oli aktivisti-artisti Sofia Jannok.

Jannokin uuden poliittisen Orda-levyn kappaleet, kuten This Is My Land, We Are Still Here ja Snow Grouse, ovat tulleet ihmisille tutuksi musiikkivideoissa ja radiosoitoissa ja sen huomasi Inarin illassa. Perjantain konsertissa artistin ja yleisön välillä oli hyvin erityinen yhteys. Sofia Jannok sanoi lavalla konsertin aikana monta kertaa miten erityinen ilta tämä hänelle on.

– Kuinka moni täällä on nähnyt Avatar-elokuvan? Se on minun kaikkien aikojen lempielokuvani. Mutta minulle se ei ollut science fictionia vaan dokumentti siitä, mitä saamelaiset joutuvat kokemaan, Ijahis idjan tunnelmasta silmin nähden liikuttunut aktivisti-artisti Sofia Jannok puheli yleisölle.

2. Amoc, Sofia Jannok ja Niillas Holmberg esiintyivät perjantai-illan aikana monesti yhdessä

Kuva: Jonne Järvinen / Yle

– Ijahis idja -festivaali on sellainen festivaali, joka pitää kokea paikan päällä, jotta sen ymmärtää. Mitä vaan voi tapahtua, kommentoi festivaalin tuottaja Oula Guttorm perjantain konsertteja.

Perjantai-illan suurimmat tähdet Amoc, Sofia Jannok ja Ylva-yhtyeen Niillas Holmberg esiintyivät illan aikana useasti yhdessä lavalla.

Yksi heidän kappaleistaan oli Gulahallat eatnamiin (siirryt toiseen palveluun) (eng. We speak earth).

3. Ylva ja Suohpanterror ottivat voimakkaasti kantaa uutta Tenon sopimusta vastaan

Kuva: Jonne Järvinen / Yle

Ylvan viimeisen kappaleen aikana lavalla nähtiin performanssi, joka otti voimakkaasti kantaa uutta Tenon sopimusta vastaan ja saamelaisten perinteisten kalastusoikeuksien puolesta.

Kuva: Jonne Järvinen / Yle

Ylvan joikaaja Niillas Holmberg repi lavalla teatraalisesti julisteen, jossa luki Colonialistic fishing licence denied, kolonialistinen kalastuslupa evätty.

Kuva: Pirita Näkkäläjärvi / Yle

Mutta ajat ovat muuttumassa. Vielä tulee taas aika, jolloin on helpompaa saada kalastuslupa kuin kaivoslupa Saamenmaalle, julisti naamioitunut Holmberg lavalta saamenpukuisen festivaaliyleisön hurratessa.

– Mutta ajat ovat muuttumassa. Vielä tulee taas aika, jolloin on helpompaa saada kalastuslupa kuin kaivoslupa Saamenmaalle, julisti naamioitunut Holmberg lavalta saamenpukuisen festivaaliyleisön hurratessa (video (siirryt toiseen palveluun)).

Sen jälkeen lavalle käveli eläinjoukko, joka jakoi yleisölle saamelaisia kalastuslupia. (video (siirryt toiseen palveluun)).

Saamelainen, sinulla on oikeus kalastaa vesissä, jotka kuuluvat suvullesi ja, joissa esivanhempasi ovat kalastaneet. Tämä oikeus on aina ollut, ja lait, jotka sen riistävät, ei ole koskaan tunnustettu.

4. Ánnámaret Ensemble kosketti yleisöä taiteellisella konsertilla

Kuva: Paadar Images / Ijahis idja

– Kantaaottavuus yhdistää nuoria saamelaisia artisteja, sanoi toimittaja Jaana Kanninen Ylen valtakunnallisessa uutislähetyksessä perjantaina.

Ánnámáret Ensemblen konsertti oli yksi monista Ijahis idjan esityksistä, joissa oli selkeä saamelaispoliittinen teema.

Me elämme elämäämme, me elämme vielä sen jälkeenkin kun meiltä on riistetty kieli ja saamenpuku. Pelotelleet jumalalmme, sanoneet maa on sinun. Nyt aiot olla yksi meistä sen jälkeenkin, kun kaikki yritetään tuhota. Miten maailma ymmärtäisi, kuka kuulee hätähuutomme – Ánnámáret Ensemble: Okta mis

Gollehelmmot- eli Kultahelmet-levyn julkistamiskonsertti oli hyvin taiteellinen ja se kosketti ihmisiä. Voimakkaan ja jopa mahtipontisen esityksen aikana valkokankaalla näytettiin Marja Helanderin kuvia Venäjän Saamenmaan kaivosalueista ja Musta raito -mielenosoituksesta eduskunnan edustalla. Yleisö osoitti suosiotaan seisten konsertin jälkeen. 

5. Saamenpuvulla näytettiin saamelaista yhteishenkeä

Kuva: Jonne Järvinen / Yle

Ijahis idja -fesivaalissa näkyy vuosi vuodelta enemmän saamenpukuja.

Festivaalialueella juoksenteli saamenpukuisia lapsia, ihmiset heittivät suopunkia saamenpuvut päällä, ja monet olivat tehneet uuden kesämallisen saamenpuvun festivaaliin. Sadekaan ei haitannut tänä vuonna – saamenpuvun päälle puettiin vaikka läpinäkyvä sadeviitta.

Lisää kuvia Yle Saamen Facebook (siirryt toiseen palveluun)- ja Instagram (siirryt toiseen palveluun)-tileillä.

6. "Saamelaiset urheilukisat sitovat saamelaiselinkeinot Ijahis idjaan"

Kuva: Jonne Järvinen / Yle

– Sukupolvet ovat yhdessä tällä meillä festivaalilla. Urheilukulttuuri on tärkeä osa elinkeinoja. Tänä vuonna ohjelmaan lisätyt urheilukisat sitoivat saamelaiset elinkeinot mukaan festivaaliin. Elinkeinot ovat kuitenkin ne, jotka pitävät kulttuurimme elävänä, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Anna Näkkäläjärvi-Länsman.

Festivaalin järjestäjät olivat tyytyväisiä lasten,nuorten ja aikuisten suopunkisprintti- ja suopunginheittokisaan (siirryt toiseen palveluun), jotka festivaalin pääjärjestäjä Inarin saamelaisseuran puheenjohtaja Aslak Paltto juonsi perjantaina ja lauantaina.

Urheilukisat aiotaan järjestää ensi vuonna uudestaan. Katso video suopunginheittotyyleistä (siirryt toiseen palveluun) Yle Saamen Facebook-sivulta.

7. "Saamelaismusiikki on hyvin luovassa vaiheessa"

Kuva: Paadar Images / Ijahis idja

– Saamelaismusiikki on hyvin luovassa vaiheessa, kuvailee toimittaja Jaana Kanninen Ijahis idja -festivaalin musiikkitarjontaa Yle Radio Suomen raportissaan lauantaina. Kanninen tarkoittaa erityisesti yhtyeitä, jotka yhdistävät joikua elektroniseen musiikkiin.

Kanninen muistutti myös, että joiku on kuin lattia, jolta kaikki saamelaisartistit ponnistavat. Katso video (siirryt toiseen palveluun) luohte–livđe–leu'dd-konsertista.

Yksi yhtye, jota ei pidä unohtaa, on Ijahis idja -festivaalituottaja Oula Guttormin ja hänen sisarensa Annin rock-yhtye Irdon. Yhtyeen kappaleitten lyriikat heijastavat sitä, mitä nykyajan saamelaisnuoret kokevat.

Laulaja Anni Guttorm kertoi lavalla konsertin aikana, että hän kirjoitti laulun siitä, kun hän ei koskaan päässyt oppimaan saamelaista käsityötaitoa isoäidiltään eikä päässyt käymään isoäitinsä kanssa sukunsa hillapaikoilla, mutta kävi kyllä etelässä opiskelemassa saamelaisasioita yliopistossa.

Tämän kertoessaan Anni Guttorm liikuttui eikä hän ollut ainoa. Saamenpukuisessa yleisössä monella on samanlaisia kokemuksia ja niihin liittyy myös kipeitä tunteita.

Yksi Irdonin erikoisemmista kappaleista on rock-kappale Jorralan sielut. Katso video Irdonin kappaleesta, joka saattaa olla Saamenmaan kovin rock-kappale (siirryt toiseen palveluun).

8. Stadionrock sámi style – Felgen Orkester ei olisi halunnut poistua lavalta

Kuva: Jonne Järvinen / Yle

Norjan puolen Felgen Orkester-yhtye kokosi suurimman yleisön lauantaina lavan eteen sateesta huolimatta. Ihmiset tanssivat ja joikasivat tuttujen kappaleiden mukaan. Stadionrock sámi style!

Kuva: Jonne Järvinen / Yle

Yhtye nautti selvästi olostaan lavalla Inarin pimenevässä yössä. Yhtye iloitsi, kun heitä oli taas pyydetty esiintymään Inariin. Felgen Orkester esiintyi Ijahis idjassa vuonna 2014.

Felgen Orkesterin manageri joutui kutsumaan yhtyeen pois lavalta, kun soittoaika alkoi täyttyä. Taisipa pari suosituinta kappaletta jäädä jopa soittamatta!