Broadwaylla Shrekin nähnyt näyttelijä ei arvannut saavansa Suomessa saman roolin

Petrus Kähkönen näyttelee vihreää jättiä Helsingin Kaupunginteatterin Shrek-musikaalissa. Laulu lähti kunnolla lentoon vasta kun roolihahmon tekoleuka heitettiin mäkeen.

teatteritaide
Petrus Kähkönen
Petrus KähkönenAntti Haanpää / Yle

Linnanmäen Peacock-teatterin maskissa on tiivis tunnelma. Näyttelijä Petrus Kähkönen (s. 1987) istuu meikkituolissa, mutta kestää kauan ennen kuin hän alkaa näyttää Shrekiltä, vihreältä jätiltä.

Helsingin Kaupunginteatteri on ottanut ohjelmistoon amerikkalaisen Shrek-musikaalin, jonka hahmot ovat tulleet tutuiksi samannimisestä animaatioelokuvasta. Kähkönen näki musikaalin Broadwaylla vuonna 2010.

– En osannut arvata, että teen samaa hommaa kuuden vuoden päästä Suomessa.

Shrek
Petrus Kähkönen Shrekin nahoissa.Tapio Vanhatalo / Helsingin Kaupunginteatteri

Musikaalin päärooli on haastava jo pelkän naamioinnin takia. Helsingin Kaupunginteatterissa päätettiin luopua Shrekin tekoleuasta, sillä se haittasi laulamista. Kähkönen vuorottelee roolissa Jon-Jon Geitelin kanssa.

– Siitä olisi tullut pitempiaikaisia fysikaalisia ongelmia, Kähkönen toteaa.

Shrek on yhtä kappaletta lukuun ottamatta läpisävelletty musikaali. Toisin kuin elokuvassa, musikaalissa eivät soi lainakappaleet.

– Tähän sävelletyt biisit pitävät saman tunnelman kasassa kuin elokuvassa, Kähkönen sanoo.

Shrek ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä Suomessa. Kari Arffman ohjasi teoksen Jyväskylän Kaupunginteatteriin vuonna 2013, kun hän oli siellä teatterinjohtajana. Arffman näytteli musikaalissa lyhytkasvuiseksi jääneen Farquaad-kuninkaan roolin. Hän palaa siihen Helsingin Kaupunginteatterin versiossa, joka on myös Arffmanin ohjaus.

Arffman on lisäksi suomentanut vihreästä jätistä kertovan musikaalin. Teksti piti hyväksyttää amerikkalaisella Dreamworks-animaatiostudiolla ennen kuin sen sai viedä näyttämölle.

– Siellä on selkeästi ollut joku suomen kielen taitoinen lukija, sillä kommentointi oli hyvin ammattimaista ja asiallista, Arffman sanoo.