Talkoovapaiden suosio yllätti Porissa – opettajille niitä ei herkästi myönnetä

Kolmasosa Porin sivistystoimen ja perusturvan työntekijöistä on valinnut talkoovapaat lomautusten sijaan. Opettajille tarjolla on ensisijaisesti pitkiä, palkattomia viikonloppuja.

lomautus
pulpetteja koululuokassa
Katja Halinen / Yle

Porin kaupunki lomauttaa suuren osan työntekijöistään kolmeksi viikoksi loppuvuoden aikana. Työntekijät ovat voineet valita lomautusten sijaan 13 päivän vapaaehtoiset talkoovapaat. Esimerkiksi sivistystoimen ja perusturvan työntekijöistä kolmasosa on valinnut talkoovapaat. Määrä yllätti perusturvajohtaja Terttu Nordmanin.

– Se on aika iso. Ajattelin, että luku olisi voinut olla pienempikin.

Nordman arvelee vapaaehtoisten vapaiden kiinnostavan, koska ne voi ripotella kalenteriin omien tarpeiden mukaan.

– Niitä voi käyttää henkilökohtaisiin menoihin ja lomien korvikkeena.

Opettajien valinnat rajoitettuja

Opettajille tätä mahdollisuutta ei ole herkästi tarjottu. Sivistysjohtaja Jari Leinosen mukaan oppilaiden etu on otettava huomioon.

– Jos talkoovapaita myönnettäisiin, kohdistuisivat ne useampana koulupäivänä oppilaisiin kuin mitä lomautukset.

Lomautukset on järjestetty neljän päivän jaksoissa niin, että osa palkattomista päivistä kuluu viikonloppuisin.

– Opettajat ovat lomautuksen aikana poissa koulusta perjantaisin ja maanantaisin.

Leinosen mukaan talkoovapaiden pitämistä ei ole kielletty, mutta niin voidaan tehdä, jos oppilaiden turvallisuus ja opetuksen järjestely sitä vaativat. Erikoisjärjestelyiltä ei voi lomautustenkaan aikana välttyä.

– Joka neljäs koulun opettajista on yhtäaikaisesti lomautettuna. Opetus on erilaista eikä opettaja ole koko aikaa luokassa valvomassa oppimista. Silloin käytetään ehkä yksilöllisempiä työmenetelmiä, Leinonen toteaa.

Perusturvan jonot kasvavat

Lomautukset järjestetään yksilöllisesti Porin kaupungin eri työpaikoilla loka-marraskuun aikana. Vaikutukset näkyvät eri tavoin. Esimerkiksi perusturvassa kiireettömät tehtävät jäävät loppuvuoden aikana todennäköisesti hoitamatta.

– Kaikki akuutit tilanteet hoidetaan, mutta esimerkiksi terveyden edistämiseen ja hyvinvointiin liittyvät tehtävät jäävät niiden jalkoihin. Töitä siirretään eteenpäin, jonot kasvavat eikä puhelimeen välttämättä pystytä heti vastaamaan. Toivonkin asiakkailta kärsivällisyyttä, Terttu Nordman toteaa.