Ammattikoulut osoittavat mieltään leikkauksia vastaan – Opiskelijat: Emme saa enää edes käyttää koulun tulostimia

Ammattioppilaitosten mielenilmaus ammattikoulutuksen leikkauksia vastaan on alkanut eri puolilla maata. Kouluja, opiskelijoita ja opettajia edustavien järjestöjen mielestä ensi vuodelle kaavailtua 190 miljoonan euron leikkausta tulisi lykätä ja kohtuullistaa.

Kotimaa
Yle Uutiset Itä-Suomi: Esedu- Etelä-Savon ammattiopisto tanssii
Yle Uutiset Itä-Suomi: Esedu- Etelä-Savon ammattiopisto tanssii
ammattikoululaisia pihalla
Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston opettajat ja opiskelijat järjestivät protestimarssin ammattikoulutuksen leikkauksia vastaan.Petri Lassheikki / Yle

Ammattioppilaitokset osoittavat parhaillaan mieltään ammatillisen koulutuksen leikkauksia vastaan. Mielenilmaukseen osallistuu tuhansia opettajia ja opiskelijoita eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Kotkassa Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston opiskelijat ja opettajat järjestävät protestimarssin. Opiskelijoiden mielessä säästöt ovat jo nyt menneet liian pitkälle.

– Tunnelmat ovat olleet kireät. Moni opiskelija on valittanut sitä, ettemme saa enää käyttää tulostimia vaan kaikki paperit pitää tulostaa kotona, kertoo Ekamin oppilaskunnan jäsen Katri Eveliina Elsinen.

Oppilaitoksia, ja opiskelijoita ja opettajia edustavien järjestöjen mielestä ensi vuodelle kaavailtua 190 miljoonan euron leikkausta tulisi lykätä ja kohtuullistaa. Suunniteltu leikkaus karsisi laskennallisesti joko 18 000 ammatillista koulutuspaikkaa tai 3 800 työpaikkaa oppilaitoksista.

Tunnelmat ovat olleet kireät. Moni opiskelija on valittanut sitä, että kaikki paperit pitää tulostaa kotona.

Katri Eveliina Elsinen

– Koulutustarjonta supistuu ja oppilaitosten määrä vähenee. Vähemmän kysytyt, kalliit alat ovat entistä kriittisemmän tarkastelun kohteena. Esimerkiksi teollisuusammatteihin valmistavaan koulutukseen on ollut vaikea saada opiskelijoita, sanoo Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n toimitusjohtaja Petri Lempinen.

Pienet paikkakunnat tyhjenevät nuorista?

Opiskelupaikkojen karsinta iskisi järjestöjen mukaan etenkin pienempiin paikkakuntiin.

– Aloituspaikkojen määrä korreloituu siihen, kuinka paljon nuoria paikkakunnalle jää. Mitä vähemmän aloituspaikkoja, sitä vähemmän nuoria. Paikkakunnan keski-ikä nousee, toteaa SAKKI ry:n puheenjohtaja Jasmina Khabbal.

Järjestöjen mukaan leikkausta pitäisi kohtuullistaa esimerkiksi ajoittamalla se useammalle vuodelle. Leikkauksen ajoittaminen uuden lainsäädännön jälkeiseen aikaan toisi paljon uusia keinoja, joilla muutokseen voitaisiin sopeutua.

Mitä vähemmän aloituspaikkoja, sitä vähemmän nuoria. Paikkakunnan keski-ikä nousee.

Jasmina Khabbal

– Laki muuttuu 2018 ja rahat lähtevät 2017. Järjestys on väärä. Poliitikot puhuvat toimintatavan muuttamisesta, mutta se ei ole mahdollista kun laki ei sitä salli, toteaa AMKE ry:n toimitusjohtaja Petri Lempinen.

– Se on epäreilua, koska tulossa paljon työkaluja, joilla oppilaitokset voivat kompensoida vähennyksiä ja ottaa mukaan arkielämään, sanoo puheenjohtaja Jasmina Khabbal Sakki ry:stä.

Amisliikkeessä-tempaukseen osallistuu ainakin 40 koulutuksen järjestäjää eri puolilla maata. Tapahtumissa nähdään tanssia ja musiikkiesityksiä, pesäpallo-ottelu sekä opiskelijoiden ja opettajien yhteismarssi. Tarkemmat tiedot tapahtumista löytyvät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Kuva mielenosoituksesta Instagramissa (siirryt toiseen palveluun)

Kokkolan marssiväkeä Instagramissa (siirryt toiseen palveluun)