Ulkomaankauppaministeri Mykkänen: "Suomen ja Venäjän kauppasuhteet mainettaan paremmassa kunnossa"

Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoo Suomen Venäjän viennin arvon romahtamisen selittyvän öljyn hinnalla ja lamalla. Merkityksetön kauppakumppani Venäjä ei heikosta taloustilanteestaan huolimatta ministerin mukaan ole.

politiikka
Kai Mykkänen
Kai Mykkänen Jaani Lampinen / Yle

Tasan kaksi kuukautta ministerinsalkkua kantaneen Kai Mykkäsen (kok.) mukaan Suomen ja Venäjän kauppasuhteet ovat mainettaan paremmassa kunnossa.

Se, että Suomen Venäjän viennin arvo on kolmessa vuodessa puolittunut, selittyy Mykkäsen mukaan pitkälti öljyn hinnalla ja lamalla.

– Kahvikuppi Espalla maksaa ruplissa kaksi kertaa enemmän kuin ennen Krimiä. Niin maksaa myös Suomessa valmistettu voimalaitoskone Venäjällä myytynä, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Mykkänen sanoi suurlähettiläspäivillä pitämässään puheessa.

Vaikka Venäjän talous mataa, ei maa ole Suomelle kauppakumppanina merkityksetön.

Mykkänen kiittikin Venäjällä sitkeästi pysytelleitä suomalaisyrityksiä. Aiemmin tänään suomalais-venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen kommentoi Ylen haastattelussa suomalaisyritysten Venäjän kaupan piristyvän nyt pitkästä aikaa.

Mykkänen huomautti myös, etteivät EU:n Venäjälle asettamat kauppapakotteet selitä viennin romahdusta.

– Yli 90 prosenttia kriisiä edeltäneestä Venäjän viennistämme on täysin pakotteista vapaata.

Tärkeä vapaakauppa

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) tapaan myös Mykkänen huomautti Yhdysvaltojen olevan EU:lle tärkeä kumppani. Kokoomuslainen Mykkänen korostikin EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasuhteiden ja vapaakaupan merkitystä.

Vapaakaupan Mykkänen sitoi kansainvälisiin, avoimiin ja liberaaleihin arvoihin. Ministerin mukaan Suomen hyvinvointi on aina perustunut kansainväliseen kauppaan. Tuhannen markan setelistä tuttua, elinkeinovapautta puolustanutta Antti Chydeniusta Mykkänen lainasi toteamalla, ettei pienen maan kannata yrittää tehdä kaikkea itse.

Vielä ratifioimatta oleva EU:n ja Kanadan välinen vapaakauppasopimus CETA ja EU:n ja Yhdysvaltojen hieroma TTIP, ovat Mykkäsen mukaan vastatuulessa siksi, ettei niiden hyötyjä ole onnistuttu avaamaan.

– Vastustajat taas ovat saaneet kauhuskenaarionsa hyvin läpi.

Sopimusten ulkomaankauppaministeri näkee peilaavan koko EU:n kauppapoliittista uskottavuutta.

Kylmän sodan kaksi osaa

Siinä missä ulkoministeri Soini siteerasi puheessaan sotateoreetikko Clausewitzia ja "vanhaa raamatullista viisautta", lainasi Mykkänen Chydeniuksen lisäksi vapaustaistelija Martin Luther Kingiä:

– Aikamme tragedia ei ole pahojen ihmisten äänekäs huuto vaan hyvien ihmisten pelottava hiljaisuus, sanoi "avoimen Suomen puolustajien" esiinnousua toivova Mykkänen.

Euroopan lähihistorian ministeri näki tulevaisuudessa mahdollisesti jakautuvan kahteen kylmän sodan jälkeiseen aikaan: vapauden ja globalisaation kulta-aikaan sekä finanssikriisin jälkeiseen populismin aikaan.

– Voi olla, että 2030-luvun historioitsijat kirjoittavat maahanmuuttokriisistä ja brexitistä, jotka tuuppasivat EU:n kehityksen käpertymisen noidankehälle. Raja-aidat nousivat uudelleen, kyky sopia uusista säännöistä katosi ja hajaantuva Eurooppa marginalisoi itsensä. Tämän kaavan toteutuminen meidän pitää estää, Mykkänen summasi.