Miten lapsista tulee Isisin taistelijoita? Tutkijat kuvailevat kuusi askelta kohti hirmutekoja

Terrorismitutkijoiden mukaan Isis käyttää lapsia hyväkseen poikkeuksellisen järjestäytyneesti ja avoimesti. Lapsia houkutellaan järjestön riveihin jopa karkeilla ja leluilla.

Ulkomaat
Isis-järjestön aluejohtaja Gul Dali (keskellä) kuvattuna taistelijoidensa ympäröimänä salaisessa paikassa Kunarin provinssissa Afganistanissa 30. heinäkuuta 2015.
Isis-järjestön aluejohtaja Gul Dali (keskellä) kuvattuna taistelijoidensa ympäröimänä salaisessa paikassa Kunarin provinssissa Afganistanissa 30. heinäkuuta 2015. Ghulamullah Habibi / EPA

Äärijärjestö Isis haalii riveihinsä lapsia niin pakottamalla kuin houkuttelemalla. Monen muunkin äärijärjestön tiedetään värväävän lapsia riveihinsä, mutta tutkijoiden mukaan Isis on silti erikoistapaus. Lapsia koulutetaan sotureiksi järjestäytyneesti, ja järjestön propagandassa nostetaan esiin lasten tekemiä julmuuksia mediahuomion saamiseksi.

Turkin Gaziantepissa lauantai-iltana tapahtuneessa terrori-iskussa kuoli yli 50 ihmistä, joiden joukossa oli paljon lapsia. Alunperin Turkin johto kertoi, että Isisin jäseneksi epäilty itsemurhapommittaja olisi ollut itsekin lapsi, vain 12–14-vuotias. Myöhemmin viranomaiset sanoivat, että tekijän iästä ei ole varmuutta.

Yhdysvalloissa Georgian yliopiston tutkijat Mia Bloom, John Horgan ja Charlie Winter ovat keränneet tietoja siitä, miten lapsia joutuu Isisin riveihin ja miten heistä tehdään taistelijoita. He ovat käyttäneet lähteinään muun muassa paenneiden haastatteluja ja Isisin propagandamateriaalia.

Tutkijat jaottelevat pian julkaistavassa artikkelissaan (siirryt toiseen palveluun) lasten taistelukoulutuksen kuuteen vaiheeseen.

Isis-sotilas opettaa lapsia aseenkäytössä Kunarin provinssissa Afganistanissa 30. heinäkuuta 2015.
Isis-taistelija opetti lapsia aseenkäytössä Kunarin provinssissa Afganistanissa 30. heinäkuuta 2015. Ghulamullah Habibi / EPA

1. Värvääminen

"Kuin makaaberi jäätelöauto"

Lapset joutuvat tekemisiin Isisin kanssa eri syistä. Tutkijoiden mukaan joukossa on ainakin vierastaistelijoiden ja paikallisten taistelijoiden lapsia, orpokodeista värvättyjä, vanhemmiltaan väkisin vietyjä ja vapaaehtoisesti Isisiin liittyviä lapsia. Viimeksimainituista monet ovat kotoaan karanneita teinejä.

Yleensä lapset tutustuvat alussa Isisin arvoihin ja normeihin epäsuorasti, propagandan ja julkisten tapahtumien kautta. Kyläjuhlissa heille saatetaan tarjota karkkia tai leluja, ja lapsille voidaan antaa sitten mahdollisuus heiluttaa Isisin lippua.

– Tällaiset syötit ovat kuin makaaberi jäätelöauto, jolla lapsia houkutellaan selvittämään, mitä muuta Isis voi tarjota, Bloom ja Horgan vertaavat Vice Newsille (siirryt toiseen palveluun) kirjoittamassaan artikkelissa.

2. Opetus

Koulu altistaa aivopesulle

Jotkut vanhemmat panevat lapsensa Isisin ylläpitämiin kouluihin, koska he saavat siitä rahallisen korvauksen.

Isisin hallitsemalla alueella ei tosin muitakaan oppilaitoksia ole, joten järjestö voi houkutella lapsia ilmaisella koulutuksella. Koulujen opetussuunnitelma on vääristelty noudattamaan Isisin ideologiaa, joten käytännössä koulun käyminen merkitsee aivopesulle altistumista.

Koulutusvaiheessa lapset ovat suoraan tekemisissä Isisin jäsenten kanssa ja heihin iskostetaan voimakkaasti järjestön ideologiaa.

3. Valinta

"Leijonanpennuksi ei kelpaa kuka vain"

Tutkijoiden mukaan Isis näyttää ottavan lasten iän ainakin jossain määrin huomioon siinä, mitä heidät pannaan tekemään. Isisin tiedottajaksi esittäytynyt Abu Mosa on kertonut Vice Newsille (siirryt toiseen palveluun), että alle 15-vuotiaat lähetetään sharia-leirille oppimaan uskonnosta ja yli 16-vuotiaat voivat päästä sotilasleirille. Nuorimpia lapsia käytetään esimerkiksi vakoojina, jotka urkkivat perheenjäsentensä ja naapuriensa tekemisiä.

Isis antaa lasten ymmärtää, että "leijonanpennuksi" eli lapsisotilaaksi ei pääse kuka tahansa. Lapsiin istutetaan paremmuudentunnetta, heidän välilleen luodaan kilpailuasetelmia.

Värvääjät valitsevat lapsista lupaavat kandidaatit, joista tulee lopulta taistelijoita. Ikään ei suhtauduta mitenkään johdonmukaisesti, vaan myös esimurrosikäisten lasten uskotaan toimineen itsemurhapommittajina, erikoisjoukoissa ja tavallisina sotilaina.

4. Alistus

"He opettivat, miten pidellä miekkaa"

Valinnan jälkeen seuraa varsinainen taistelukoulutus, jonka aikana lapset tyypillisesti eristetään perheestään ja alistetaan ruumiillisille rangaistuksille. Koulutettavilta vaaditaan sokeaa uskollisuutta, ja lapset näkevät jatkuvasti väkivaltaa. Säännöllinen mestausten todistaminen varmistaa, että lapset tottuvat niihin.

Eräs tällaiselta leiriltä paennut 14-vuotias poika on kertonut uutistoimisto AP:lle (siirryt toiseen palveluun), kuinka mestausvideoiden näyttämisen jälkeen yli 120 pojalle annettiin nuket ja miekat ja käskettiin leikata nuken pää irti. Irakin jesidivähemmistöön kuuluva poika sanoi, että hän ei saanut päätä irrotettua hakkaamisesta huolimatta.

– Sitten he opettivat minulle, miten pidellä miekkaa, ja he kertoivat miten lyödä sillä. He sanoivat, että se on uskottoman pää, hän kuvaili.

Vaikka lapset joutuvat leireillä kohtaamaan kauheuksia, tutkijat arvioivat, että osalle leirit ovat yhteishenkeä lujittavia kokemuksia, joiden jälkeen he tuntevat olevansa voimakkaita ja päämäärätietoisia.

5. Erikoistuminen

Kouluttajat päättävät lasten tehtävän

Osa lapsista viettää leireillä pidemmän aikaa, osa lyhyemmän. Jos lähistöllä on käynnissä suuri taistelu, lapset heitetään rintamalle nopeammin.

Leirivaiheen jälkeen kouluttajat päättävät, mikä rooli on kullekin lapselle sopiva. Osa päätyy tukitehtäviin: esimerkiksi laittamaan ruokaa tai kuvaamaan taisteluita propagandavideoita varten. Toiset määrätään sotilaiksi tai itsemurhapommittajiksi.

6. Sijoittaminen

Kymmeniä lapsia itsemurhapommittajina

Tutkijoiden mukaan kymmenien lasten tiedetään joutuneen Isisin itsemurhapommittajiksi. Isis käyttää lapsitaistelijoitaan myös muiden lasten houkuttelemiseen jäseniksi: alaikäiset ovat tehokkaita värvääjiä, koska lapset luottavat helpommin vertaisiinsa.

Isisin vallassa elävien lasten määrää on vaikeaa arvioida. Syyrian sotaa tarkkaileva järjestö Syrian Observatory for Human Rights on kertonut 1 100 lapsesta, jotka ovat liittyneet Isisiin Syyriassa. YK:n ihmisoikeustutkijoiden Libyaa koskevassa raportissa kerrottiin Sirtessä sijaitsevasta Isisin koulutusleiristä, josta oli "valmistunut" 85 alle 16-vuotiasta poikaa.

Brittiläisen ajatushautomo Quilliamin nimettömästä tiedustelulähteestä saaman tiedon mukaan Isisin hallitsemilla alueilla asuu jopa 31 000 raskaana olevaa naista.

Mutta mitä sotaan tottuneille lapsille tapahtuu sodan jälkeen?

Quilliamin keväällä ilmestyneessä raportissa (siirryt toiseen palveluun) arvioidaan, että Isisin lapsitaistelijat tulevat väistämättä kärsimään vakavista psyykkisistä ja henkisistä traumoista. Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että traumat ovat ajaneet entisiä lapsisotilaita jopa itsemurhiin, ja joka tapauksessa toipuminen on hyvin vaikeaa.

– Kalifaatin lapsilla on hyvin vähän toivoa normaalin elämän saamisesta takaisin, raportissa päätellään.

Jutun lähteenä on käytetty myös Horganin ja Bloomin Vice Newsille (siirryt toiseen palveluun) kirjoittamaa artikkelia Isisin lapsitaistelijoista.