1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Kerrotko parhaat sienipaikkasi? Herkkujen kotipaikat halutaan nettiin

Sieniatlaksen avulla tutkijat haluavat tietää sienien uhanalaisuudesta ja myös kerääjät saavat arvokasta tietoa.

tiede
Sieniä.
Kanttarellit, orakkaat, mustatorvisienet ja rouskut päätyivät sienikoriin.Mika Moksu /Yle

Siikaniemen kurssikeskus Hollolassa täyttyy tällä viikolla sieni-intoilijoista ja vasta-alkajista. Idea on kerätä tieto metsien kaikista muista sienistä kuin ruokasienistä Sieniatlakseen. Myöhemmin ilmestyville Sieniatlas-nettisivuille kuka tahansa voi kirjata havaintonsa myös ruokasienistä.

–Olen tyytyväinen, jos tämän viikon leirin jälkeen on tosi paljon uusia sieniharrastajia ja runsaasti sienihavaintoja, biologi Kaisa Tervonen sanoo.

Atlas on kaikkien suomalaisten sienten virtuaalinen tietopankki. Pankkiin hankitaan tietoa ruokasienistä ja kaikista muistakin sienistä.

–Asiantuntijat havainnoivat aineistoa ja arvioivat sienten levinneisyyttä, uhanalaisuutta ja elinympäristöä, Tervonen toteaa.

Muutamaan viime vuoteen verrattuna Lahden alueella on hyvin sieniä. Siikaniemellä näkyi rouskuja, maitohiippoja, ruosteryhäkkäitä ja jouhinahikaisia. Vanhemmista metsistä löytyy harvinaisia lajeja.

Syksyn aikana Oulussa ja Vironlahdella järjestetään samanlaisia leirejä kuin nyt Siikaniemessä.

Tavalliselle sienenkerääjälle atlas ei voi toimia karttana, sillä sienet eivät aina esiinny samoilla alueilla kuin vuosi sitten. Koneen säätiön rahoittamaa tiedonkeruuta jatketaan neljän vuoden ajan.

Projektissa mukana ovat Helsingin Luonnontieteen museo, Turun Kasvitieteellinen museo, Oulun yliopiston museo ja Jyväskylän yliopiston museo.

Siikaniemen kurssikeskuksessa on keskiviikkona 24. elokuuta ilmainen sieninäyttely, jossa kaikki voivat tutustua eri sieniin.

Lue seuraavaksi