Pyöräily liikenneympyrässä vaatii totuttelua – käytössä autoilusta tuttu tapa: vilkuta poistuessa

Polkupyöräilijöille tarkoitettu kiertoliittymä herättää hämmennystä Tampereella. Uutukaisen käyttö on vielä pyöräilijöillä hakusessa, koska ohjaavat liikennemerkit puuttuvat.

Kotimaa
Pyöräilijä poistuu Höyrypuiston kevyen liikenteen kiertoliittymästä
Mari Vesanummi / Yle

Kun polkee Tampereella Ratinan uudehkojen kerrostalojen rantaa, Hatanpään suunnalla eteen tulee liikenneympyrä – kaupungin ensimmäinen polkupyöräilijöille tarkoitettu kiertoliittymä.

Tampereen kaupungin liikenneinsinööri Timo Seimelä kulkee työmatkansa päivittäin uuden kiertoliittymän kautta ja seuraa pyöräilijöiden toimintaa mielenkiinnolla, mutta myös pelolla.

– Nykyjärjestelyillä kiertoliittymässä näkee aika mielenkiintoisia ajosuorituksia ja –linjoja. Liikennemerkkimuutoksilla ja ajoratamerkinnöillä tästä saadaan kuitenkin ihan hyvä liittymä, Seimelä uskoo.

Uusi pyöräilijöiden kiertoliittymä tuli Hatanpään valtatien varteen loppukesällä. Kaupungin liikenneinsinööri yllättyi itsekin liittymästä ensimmäisellä työmatkalla lomalta palattuaan.

– Yllätys oli toki positiivinen, mutta seurattuani muiden pyöräilijöiden käytöstä kiertoliittymässä tajusin, että ympyrä vaatii vielä täydennystä merkkien muodossa, Timo Seimelä korostaa.

Kiertoliittymä on hyvä alku

Aktiivipyöräilijät ovat käyneet vilkasta keskustelua kiertoliittymän hyvistä ja huonoista puolista. Tampereen polkupyöräilijöiden puheenjohtaja Pompo Stenbergin mukaan vaakakuppi on kallistunut kiertoliittymän puolestapuhujille ja peukuttajille.

– Risteys on ollut aiemmin melko hankala ja vaarallinen. Tästä on tosi huonot näkymät Viinikanojan toiselle puolelle. Jos tästä nyt tulee toivotun kaltainen ja ihmiset käyttävät tätä niin kuin on tarkoitus, niin tämä kyllä selkeyttää huomattavasti tätä risteystä, Stenberg uskoo.

Höyrypuiston pyöräilijöille tarkoitettu kiertoliittymä
Terri Niemi / Yle

Hän uskoo polkupyöräilyn suosion kasvavan paremman infran ansiosta. Yksi esimerkki tästä on juuri kiertoliittymä, jossa tamperelaiset ovat pyöräilyn edelläkävijöitä.

– Tampere on pyöräilijöiden suhteen edelläkävijöiden joukossa, mutta esimerkiksi Helsingissä asiat ovat vielä paremmin, Stenberg muistuttaa.

Uusia ei ole vielä suunnitteilla

Pari viikkoa sitten rakennettua pyöräilijöiden kiertoliittymää pistetään kuntoon vauhdilla. Liikenneinsinööri Timo Seimelän mukaan tavoitteena on saada tällä viikolla ympyrään ajoratamerkinnät ja kärkikolmiot sekä muut kiertoliittymään liittyvät liikennemerkit.

– Sitten homman pitäisi hoitua jo vähän paremmin. Ympyrään on hyvät näkymät muualta paitsi Vihiojan sillalta tulevilla, joille kiertoliittymä voi tulla yllätyksenä.

Uusia pyöräilijöiden kiertoliittymiä ei kaupungilla ole vielä suunnitteilla, mutta niitä pidetään hyvinä erityisesti vilkkaissa kahden pääreitin kohtaavissa risteyksissä.

Ajetaan niin kuin muissakin liikenneympyröissä

Tampereen polkupyöräilijöiden puheenjohtaja Pompo Stenberg iloitsee pikapuoleen saapuvista merkinnöistä ja liikennemerkeistä. Hänen mukaansa monella pyöräilijällä ei ole ajokorttia, ja kiertoliittymissä toimiminen ei ole heille yhtä selkeää kuin autoilijoille.

Toimittaja Mari Vesanummi poistuu Höyrypuiston kevyen liikenteen kiertoliittymästä
Terri Niemi / Yle

– Ihmiset tuntuvat vielä oikaisevan ympyrässä aika paljon, mutta kun yksikin pyöräilijä näyttää esimerkkiä, niin uskon ihmisten oppivan, kuinka kiertoliittymässä toimitaan, Pompo Stenberg pohtii.

Kaupungin liikenneinsinööri Timo Seimelä muistuttaa myös pyöräilijöitä hyvästä liikennekäyttäytymisestä: kiertoliittymästä poistuttaessa pyöräilijä näyttää kädellään suuntamerkkiä siitä, mihin on matkalla.