Venäjän pommituslennot iranilaistukikohdasta Syyriaan loppuivat lyhyeen

Iranin puolustusministeri arvosteli Venäjää siitä, että maa paljasti julkisuuteen iskevänsä Iranista käsin Syyrian aseellisia ryhmiä vastaan.

Ulkomaat
venäläinen su-34 lentokone
Venäjällä on edelleen Syyriassa uusinta kalustoaan, esimerkiksi Suhoi Su-35 -hävittäjiä ja kuvassa olevia Su-34 -rynnäkkökoneita.

Venäjä on lopettanut toistaiseksi iranilaisen lentotukikohdan käyttämisen Syyrian ilmaoperaatiossaan, kertoo Iranin ulkoministeriö.

Venäjä aloitti pommituslennot iranilaisesta Nojehin tukikohdasta 16. elokuuta. Kyseessä oli ensimmäinen kerta toisen maailmansodan jälkeen, kun ulkovalta käytti iranilaista tukikohtaa sotilasoperaatiossaan.

– Venäjällä ei ole tukikohtaa Iranissa, eikä sen joukkoja ole sijoitettu tänne. He suorittivat operaationsa ja se on nyt ohi, ulkoministeriön tiedottaja Bahram Qasemi sanoi uutistoimisto Tasnimin mukaan.

Venäläiset pitkän matkan Tupolev TU-22M -pommikoneet ja Suhoi Su-34 -hävittäjäpommittajat käyttivät Iranin luoteisosassa sijaitsevaa Nojehin lentotukikohtaa aseellisten ryhmien vastaisiin ilmaiskuihin Syyriassa.

Yhdysvallat ja osa iranilaisista poliitikoista arvosteli venäläiskoneiden toimintaa Iranista käsin. Asiaa vastustaneiden iranilasten kansanedustajien mukaan maan perustuslaki kieltää kaikenlaisten ulkomaisten sotilastukikohtien perustamisen Iraniin.

Puolustusministeri tuohtui Venäjälle

Iranin puolustusministeri Hossein Deghan tyrmäsi kansanedustajien arvostelun. Samalla hän kritisoi Venäjää siitä, että maa paljasti operaation julkisuuteen.

– Luonnollisesti venäläiset ovat innokkaita näyttämään, että he ovat supervalta ja vaikutusvaltainen maa, joka on aktiivinen turvallisuusasioissa tällä alueella ja maailmassa, Deghan sanoi Iranin Channel 2 -televisiokanavalle.

– Tämän asian paljastamiseen on liittynyt leveilyä ja ajattelematonta asennetta.

Deghanin mukaan Venäjän toiminta Nojehin lentotukikohdassa rajoittui lentokoneiden tankkaamisen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Deghan sanoi viime viikolla, että Venäjä saa käyttää tukikohtaa "niin pitkään kuin tarve vaatii".

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti maanantaina tiedotteessaan, että Venäjän ilmavoimien iranilaistukikohdan jatkokäyttö riippuu Syyrian tilanteesta.

Venäjä ja Iran tukevat sotilaallisesti Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia kapinallisten ja jihadistien vastaisessa taistelussa. Syyrian konflikti on jatkunut jo viisi vuotta.

Päivitys kello 16.40: tekstiin lisätty Venäjän puolustusministeriön kommentti.

Lähteet: AFP, AP, Reuters