"Seitsemän sangollista päivässä saa helposti kerättyä" – puolukkametsässä tekee kunnon tilin, jos on nopea ja ahkera

Puolukan vastaanottaminen marja-asemilla on päässyt vauhtiin. Tehokkaimmat poimijat tuovat kerralla myyntiin jopa satoja kiloja marjoja.

Kotimaa
Ari Kannisto
Ari KannistoAnna Wikman / Yle

Maanantaina ovensa avanneelle 4H-yhdistyksen Kyrönmaan marja-asemalle ehtivät ensimmäisinä puolukkaa tuomaan Raija Saari-Kumpula ja Ari Kannisto. Kumpikin ovat kokeneita poimijoita ja perinteisesti poimineet puolukkaa myös myyntiin.

Ei tuolla metsäautotiellä ruuhkia ole.

Ari Kannisto

Kannisto kantoi marja-aseman puntariin reilut 104 kiloa puolukkaa ja teki sillä vähän alle sadan euron tilin.

– Kyllä seitsemän sangollista päivässä saa helposti kerättyä, selvitti Kannisto poimintavauhtiaan. Puolukasta saamaansa hintaa hän pitää kohtuullisena.

– Hyvin sillä kulut saa peittoon ja jää vielä taskuunkin, totesi Kannisto ja kannusti muitakin marjametsään. Jonkin verran poimijoita on hänen mukaansa ollut liikkeellä, mutta ei ruuhkaksi asti parhaillakaan marjapaikoilla.

puolukoita
Anna Wikman / Yle

– Ei tuolla metsäautotiellä ruuhkia ole, naurahti Kannisto.

Kannistolle puolukan poimiminen on jokasyksyinen harrastus. Tänä syksynä hän aikoo rampata metsissä ainakin parin viikon ajan, jos vain säät sallivat. Parin sangon takia metsään ei kannata lähteä, seitsemän sankoa on jo riittävästi.

– Tietysti siinä sitten aikaa kuluu useampi tunti ja eväät pitää olla mukana, että jaksaa, selvitti Kannisto. Aikaa Kannistolla on kertomansa mukaan liiankin kanssa, koska hän on jäänyt työttömäksi.

Ämpäri täyteen vartissa

Raija Saari-Kumpula toi lauantaina ja sunnuntaina keräämänsä puolukat marja-asemalle maanantaina. Vaaka näytti reilua 50 kiloa.

– Yllättävän paljon niitä oli, itsekin yllätyin määrästä, totesi Saari-Kumpula, kun marjat oli punnittu.

Yhden sangon täyttämiseen isokyröläismarjastaja kertoi käyttävänsä aikaa 15 minuuttia, joten poimintavauhti on kova. Viikonlopun aikana marjametsässä meni pari kolme tuntia.

Tämänkertainen vajaan 50 euron palkka työstä oli hänelle kuitenkin pienoinen pettymys. Kyrönmaan marja-asemalla puolukkakilosta maksettiin maanantaina 90 senttiä.

– Ajattelin, että hinta olisi ollut vähän korkeampi, totesi Saari-Kumpula.

Saari-Kumpula ei kuitenkaan marjasta pelkästään rahan takia. Marjametsään houkuttelevat pikemminkin muut asiat.

– Nautin syksyisessä metsässäliikkumisesta, kun on hyvät säät. Mikä sen parempaa - tässä yhdistyvät sopivasti huvi ja hyöty.

Raija Saari-Kumpula
Raija Saari-KumpulaAnna Wikman / Yle

Joskus poimijoita jonoksi asti

Puolukan osto käynnistyi maanantaina 4H-yhdistyksen 36 marja-asemalla Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Pirkanmaalla. Kyrönmaan yhdistyksen marja-asemalla ei ollut ruuhkaa vielä ensimmäisenä päivänä ja syykin oli selvä.

– Vettä on satanut niin paljon, että se on nyt tainnut ottaa voiton poimijoista, totesi Kyrönmaan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Emilia Kotiaho.

Joinakin vuosina puolukan myyjiä on Isossakyrössä ollut jonoksi asti. Kotiaho arvelee tänäkin vuonna poimijoita tulevan, kunhan sade hellittää otettaan.

– Meillä on sellaisia vakiopoimijoita, jotka tuovat tänne puolukkaa joka vuosi - jopa sellaisia satoja kiloja kerrallaan.

Yhdistykset ostavat marjat Suomen 4H-liiton lukuun ja saavat jokaisesta ostamastaan kilosta korvauksen, jolla rahoitetaan kyseisen paikkakunnan 4H-nuorisotoimintaa.

Marja-asemalle puolukat voi tuoda perkaamattomina ja koska nyt kerätään alkusadon marjaa eli hyytelömarjaa, voi joukossa olla jonkin verran raakojakin puolukoita.

Puolukoista maksettava hinta vaihtelee päivän suhdanteiden ja tarjonnan mukaan. Emilia Kotiahon mukaan vuosien varrella puolukan kilohinta on vaihdellut 60 sentistä euroon.