1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla

Mölkyn MM-kisat ensi kertaa Suomen ulkopuolella – Ranska jyräsi kolmoisvoittoon (video)

Heittopeli mölkyn MM-kisat on järjestetty Ranskan Bretagnessa. Suomalaiset ja ranskalaiset joukkueet hallitsivat finaalipelejä turnauksessa, johon osallistui 1300 pelaajaa 14 eri maasta. Miljoonan mölkkyharrastajan Ranska on ottanut lajin tiukasti haltuunsa ja nappasi MM-kisoissa tyylikkään kolmoisvoiton.

Uutisvideot: Ranska vei mölkyn maailmanmestaruuden
Uutisvideot: Ranska vei mölkyn maailmanmestaruuden

Aurinko porotti ja satapäinen yleisö hurrasi, kun Le Rheun kaupungissa Ranskan Bretagnessa kisattiin mölkyn maailmanmestaruudesta.Suomalainen heittopeli on lyönyt Ranskassa isosti läpi ja niinpä maa sai kunnian järjestää ensimmäiset Suomen ulkopuolella pidetyt MM-kisat.

Bretagne valikoitui MM-kisapaikaksi, sillä siellä toimii useita aktiivisia mölkky-yhdistyksiä.

– Kyseessä on ensimmäinen kerta kun kaupungissamme kisataan jonkun lajin maailmanmestaruudesta. Paikallislehdet ovat kirjoittaneet turnauksesta näyttävästi ja yleisöä tuli paikalle vielä enemmän kuin osasimme odottaa, kertoi Le Rheun kaupunginjohtaja Mickaël Bouloux.

Finaalikatsomo oli lopulta ääriään myöten täynnä.

– Tulimme seuraamaan turnausta, sillä halusimme nähdä, miten todelliset ammattilaiset heittävät. Omassa tekniikassamme olisi varmasti hiottavaa, kertoivat yleisössä lastensa kanssa istuvat Maryline ja Laurent.

Lahdesta tullut Kaameet Apinat -joukkue pelasi puolivälierän ranskalaisia vastaan ja hävisi lopulta niukasti. Kuva: Juha Nurminen/Yle

Miljoona ranskalaista mölkkyharrastajaa

Miljoona ranskalaista harrastaa mölkkyä. Valtaisa harrastajamäärä näkyi myös MM-kisoissa, joissa Ranska jyräsi itselleen lopulta kolmoisvoiton ja otti samalla paikan lajin tämän hetken ykkösmaana.

Suomalaisjoukkueet laittoivat hyvin kampoihin, mutta paras sijoitus oli lopulta neljäs. Pitäisikö huonosta mölkkymenestyksestämme jo huolestua?

Suomalaisista pisimmälle pääsi Hyvinkäältä tullut Cobra CSKA -joukkue. He ottivat MM-kisojen neljännen sijan. Kuva: Juha Nurminen/Yle

– Ranska tuli näissä kisoissa yllättävän laajalla rintamalla, mutta näkisin sen mölkylle ainoastaan pirun hyvänä asiana, vastaa lajin kotikaupungista Lahdesta tulevan Woodi-joukkueen pelaaja Jake Ropponen.

Hän kehui turnauksen tunnelmaa, kuten muutkin suomalaiset. Järjestelyjen ja tuomaripelin ajoittainen sekavuus lähinnä naurattivat. 

– Erot olivat pieniä ja pelaaminen tosi tasaväkistä. Ei harmita, kun emme pudonneet huonon pelin takia, Kaameet apinat -joukkueen Ville Tähkänen ja Atte Niemi pohtivat.

Ranskalaisten petankista tuttu heittotyyli herätti huomiota. Kuva: Juha Nurminen/Yle

Mölkky vetoaa taloustaantumassa

Ranskan mölkkyliiton puheenjohtaja Fabian Schömann arvelee, että petankkihistorian ja hyvien harjoittelumahdollisuuksien lisäksi harrastajiin vetoaa lajin edullisuus.

– Ranska on kärsinyt pahasta taantumasta viime vuosina ja ihmisillä on aiempaa vähemmän rahaa käytettävissä harrastuksiin. Mölkky on edullinen ja ekologinen peli, mikä selittää varmasti osan suosiosta. Aikamme on suopea mölkylle, ja laji tulee varmasti leviämään entistä laajemmalle, Schömann uskoo.

Mölkky sujuu myös pyörätuolista käsin. Mallia näytti Belgian joukkue. Kuva: Juha Nurminen/Yle

Turnauksessa mukana olleet kehuivat mölkkyä myös helposti lähestyttäväksi lajiksi. Ranskan MM-kisoihin osallistui esimerkiksi muutama pyörätuolissa istuva pelaaja.

Belgiaa edustanut ja vyötäröstä alaspäin halvaantunut Alexandra Cornet kertoo löytäneensä lajin ystävänsä järjestämissä grillibileissä.

– Vieraat pelasivat mölkkyä ja minä päätin muiden mukana kokeilla, olisiko laji mahdollinen myös liikuntarajoitteisille. Sehän sujui hyvin! Nyt olen kiertänyt eri turnauksissa, mikä on ollut aivan mahtavaa, Cornet kertoo.

Hänen joukkuetoverinsa on samaa mieltä.

– Ainoastaan hyvin pitkät heitot ovat hankalia, niissä tarvitsisi enemmän tasapainoa. Mutta peleissä menestyminen on lopulta harjoittelukysymys, Sebastien Dieu toteaa.

Mölkyn 20. MM-kisat järjestettiin Ranskan Le Rheussa. Kuva: Juha Nurminen/Yle