Minikopteri antaa palomestarille toiset silmät – uusi ulottuvuus onnettomuuksiin

Öljyonnettomuuden laajuus tai maastopalon pesäkkeet näkyvät ilmasta paremmin kuin maasta, sanoo palomestari Petri Vehniäinen Kainuun pelastuslaitokselta. Silmät ylhäällä voivat auttaa kokonaistilanteen hallitsemisessa.

pelastustoiminta
Valkoinen minikopteri leijuu ilmassa. Kopterin pohjassa on kamera.
Niko Mannonen / Yle

Kainuun pelastuslaitoksen pihamaalla käy kevyt surina, kun palomestari Petri Vehniäinen ohjailee reilut tuhat euroa maksavaa minikopteria autojen yläpuolella. Vehniäinen seisoo paloauton vieressä ohjainlaatikko käsissään ja vakuuttaa, että tämä ei ole leikkikalu.

– Ilmakuvaukseen soveltuvasta minikopterista toivotaan pelastajille apua esimerkiksi öljyvahinkotilanteessa tai maastopalossa.

Vehniäisen mukaan minikopteria voidaan käyttää muutenkin pelastustoimen johtamisessa, sillä kopteri helpottaa tilannekuvan kokoamista ja ylläpitoa.

– Ylhäältä silmät näkevät huomattavasti laajemmalle alueelle kuin maan pinnalta. Esimerkiksi öljyvahinkoalueen koko voidaan hahmottaa ilmasta helpommin kuin maasta.

Uuden tekniikan hyödyntämistä pelastuslaitosten työssä selvitetään koko ajan. Meneillään on paljon kokeiluja, jotka tuovat digitalisaatiota lähemmäksi pelastustoimea.

Lisätoiveitakin olisi jo listalla

Heinäkuussa hankittu minikopteri ei ole ollut vielä mukana yhdessäkään hälytystehtävässä, mutta sekin aika koittaa pian, toteaa Vehniäinen.

Valkoinen minikopteri leijuu ilmassa päivystävän palomestarin edessä.
Päivystävä palomestari Petri Vehniäinen.Niko Mannonen / Yle

– Ei tässä lentolupakirjaa tarvita, sen verran yksinkertainen tämä on käyttää. Anturit estävät törmäyksiä, ja ohjaimista irroittaminen pysäyttää kopterin leijumaan paikalleen. Toki sillä pystyy lentämään esteeseenkin, joten koulutusta tarvitaan.

Kopteri ei pelasta, mutta se on yksi lisäapu silloin, kun apua tarvitaan. Nyt haetaan kokemuksia, miten minikopteria oikeasti voi hyödyntää.

Petri Vehniäinen

Vehniäinen korostaa, että minikopteri ei mullista pelastustointa.

– Kopteri ei pelasta, mutta se on yksi lisäapu silloin, kun apua tarvitaan. Nyt haetaan kokemuksia, miten minikopteria oikeasti voi hyödyntää.

Lisätoivelista on jo olemassa.

– Yhteinen koulutuspaketti olisi hyvä olla, ja kameraan tarvittaisiin tietysti lisävarustusta. Esimerkiksi lämpökamera olisi iso apu samoin kuin kaasuntunnistuslaitteisto vaarallisten aineiden onnettomuuksien varalta.