Riksakyyti vie vanhuksia muiden ihmisten pariin Kotkassa – testasimme menopelin (video)

Riksakyyti eli reissu sähköpyörän eteen kiinnitetyssä vaunussa voi tuoda piristystä esimerkiksi vanhusten arkeen Kotkassa. Kaupungin ostamalle pyörälle etsitään vapaaehtoisia kuljettajia. Toimittajamme testasi, kuinka menopelin saa liikkeelle.

Riksha
riksan kyydissä

Vanhusten ja liikuntarajoitteisten ulkoilumahdollisuudet laajenevat riksakyydillä Kotkassa.

Kaupunki on hommannut sähköavusteisen pyörän, jonka kuljettajiksi haetaan vapaaehtoisia.

– Toivottavasti saadaan vapaaehtoisia polkijoita, että pyörä on mahdollisimman paljon käytössä, sanoo terveyden edistämisen koordinaattori Johanna Sipari Kotkan kaupungilta.

Mukana on myös Pyöräliitto ja Pyörällä kaiken ikää (siirryt toiseen palveluun) -liike, joka on käynnistynyt Tanskassa ja levinnyt eri puolille maailmaa.

– Punainen lanka on, että vanhukset ja liikuntavammaiset sekä muut huonosti liikkuvat pääsisivät ulos ihmisten pariin jalkautumaan riksapyörän avulla. Pyörää ajavat vapaaehtoiset pyöräluotsit, joille annetaan lyhyt koulutus, sanoo projektipäällikkö Mira Kokko Pyöräliitosta.

Kotkassa riksapyörä saattaa lähteä ajoon vielä tämän syksyn aikana, mikäli vapaaehtoisia saadaan riittävästi kasaan. Kyydeistä ei peritä maksua. Pyörän säilytyspaikka on kaupunginkirjasto.

Videolla Pyöräliiton asiantuntija näyttää Ylen toimittajalle, miten riksaa ajetaan.