Orpo vetosi: Lopetetaan flirttailu rajojen sulkemisella ja EU-erolla

Valtiovarainministeri Orpo sanoi suurlähettiläspäivillä, että Suomi tukee viisumihelpotusten myöntämistä Turkille, jos Turkki täyttää siltä vaaditut ehdot.

politiikka
Petteri Orpo
Petteri OrpoPetteri Paalasmaa / AOP

Suomen hyvinvointi perustuu kansainvälisyyteen, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) totesi tiukasti suurlähettiläspäivillä Helsingissä pitämässään puheessa.

Orpon mukaan flirttailu rajojen sulkemisella tai erolla EU:sta on vahingollista.

Yksittäinen lakanaan pukeutunut hölmö ei tee koko kansasta rasisteja.

Viesti olikin monella tapaa veistetty samasta puusta kuin puoluetoveri Kai Mykkäsen: Suomi on avoin ja kansainvälinen. Suomen hyvinvointi puolestaan perustuu ulkomaankauppaan, ulkomaisiin investointeihin ja vapaaseen liikkuvuuteen.

– Mutta meidän ei pidä aliarvioida sitä, että Suomesta ja Euroopasta löytyy iso joukko ihmisiä, joille kansainvälisyys ja avoimuus ovat uhka. Ihmisiä, jotka haluavat rajat kiinni ja Euroopan unionin hajalle, Orpo sanoi.

Rasismiin entinen sisäministeri korosti suhtautuvansa tiukasti. Vaikka Suomessa on rasismia ja ikäviä tapauksia on nähty, ei Suomi Orpon mukaan ole maana muuttunut rasistiseksi tai umpimieliseksi.

– Yksittäinen lakanaan pukeutunut hölmö ei tee koko kansasta rasisteja.

Ei voittoa Trumpille

Orpo myönsi, ettei hän toivo republikaanien Donald Trumpin voittavan Yhdysvaltain presidentinvaaleja, sillä siitä seuraisi jo myllerryksessä olevaan maailmaan lisää epävakautta. Presidentinvaalien kampanjoinnin Orpo sanoi jo vaikuttaneen luoden kansainvälisyyttä vastustavaa ilmapiiriä.

Kovin valoisasti valtiovarainministeri ei nähnyt myöskään Venäjän ulkopoliittista tilannetta.

– Venäjä voisi halutessaan olla keskeinen osa ratkaisua niin Syyrian kuin Ukrainankin tilanteeseen. Välillä Venäjä luo toivoa halusta edetä diplomatian tiellä, mutta teot puhuvat toista, Orpo sanoi.

Myös EU:lta Orpo peräsi nykyistä suurempaa roolia ympäristössään meneillään olevien konfliktien ratkaisuun ja estämiseen. Tällä Orpo, jonka mukaan kriisit eivät ole kaukana jossain, viittasi ainakin pakolaiskriisiin ja Turkin tilanteeseen.

EU:n ja Turkin pakolaissopimuksesta, jota Orpo muistutti olleensa sisäministerinä kokoamassa, on hänen mukaansa molempien osapuolten pidettävä kiinni. Jos Turkki täyttää edellytykset, tukee Suomi sille myönnettäviä viisumihelpotuksia.

– Olisi meiltä kovin lyhytnäköistä ajaa Turkki kauemmaksi Euroopasta.