Hyppää sisältöön

Itämeren toisen kaasuputken pinnoitus alkaa Kotkassa – tuo noin 200 työpaikkaa

Nord Stream 2 -maakaasuputkitoimittajat sekä putkien pinnoittaja on valittu. Putket valmistetaan Saksassa ja Venäjällä. Suomessa betonipinnoitukset niihin tehdään Kotkassa. Työpaikkoja arvellaan syntyvän noin 200.

Kuva: YLE Anna Huittinen

Nord Stream 2 -maakaasuputken toimittajat ja pinnoittaja on valittu. Pinnoittajayhtiö, kansainväliseen energia-alan konserniin kuuluva Wasco Coatings Europe on ilmoittanut, että sen logistiikkakeskukset Suomessa ovat Kotka ja Hanko.

Yhtiö on aloittanut jo esivalmistelut Kotkassa siten, että ensimmäiset putkitoimitukset saapuvat Kotkaan syyskuun lopulla. Wasco pinnoittaa putkia Kotkassa olemassa olevassa betonipinnoitustehtaassa, jossa pinnoitettiin jo Nord Stream 1 -kaasuputkia. Välivarastona toimii myös Hangon sataman Koverhar.

Nord Stream 2 -hankkeen Suomen ja Viron sidosryhmäsuhdepäällikkö Minna Sundelin arvioi, että putkien päällystys Kotkassa työllistää noin 200 henkilöä.

– Tarkat luvut työpaikoista tulevat lähiviikkoina, kun sopimusten yksityiskohdat on hiottu.

– Pinnoituksen on määrä päästä alkuun ensi vuoden alussa, Minna Sundelin arvelee.

Putkia säilytetään Kotkassa, ja myös Hanko toimii välivarastona. Osa Kotkassa pinnoitettavista putkista laivataan Hankoon.

Teräsputkien toimittajiksi on valittu kolme eri yhtiötä, joista yksi on saksalainen ja kaksi venäläisiä: Saksalainen Europipe GmbH toimittaa putkista 40 prosenttia. Venäläisistä United Metallurgical Company JSC vastaa 33 prosentista ja Chelyabinsk Pipe-Rolling Plant JSC 27 prosentista tuotantoa.

Suuren läpimitan putkea tarvitaan noin 2 500 kilometrin verran.

Kahden putkilinjan toimittajien kanssa allekirjoitetaan sopimukset tulevien viikkojen aikana, kun lopulliset neuvottelut saadaan päätökseen. Myös betonipäällystys- ja logistiikkasopimuksen yksityiskohtia viimeistellään vielä lähiviikkoina.

Kahden uuden kaasuputkilinjan rakentaminen Venäjän ja Euroopan välille pääsee näillä näkymin alkamaan vuonna 2018. Putkitoimitusten arvioidaan alkavan jo tämän vuoden syyskuussa.