Oikeusasiamies moittii Nokiaa ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiriä: koulutapaturmien hoitoa ei saa maksattaa vanhemmilla

Laissa maksuttomaksi säädettyä hoitoa ei voi laskuttaa ensin vanhemmilla ja korvata vasta jälkikäteen, arvioi oikeusasiamies. Oikeusasiamiehen moitteet rapsahtavat nyt Pirkanmaalle, mutta vastaava menettely on käytössä myös useassa muussa kunnassa.

Kotimaa
Lapsi lääkärissä.
Ilkka Klemola / Yle

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on napauttanut Nokian kaupunkia ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiriä koulutapaturmien hoitokulujen laskutuskäytännöstä.

Sen mukaan oppilaan tai hänen vanhempiensa on ensin itse maksettava tapaturman aiheuttamat hoitokulut. Vasta sen jälkeen he voivat hakea niihin korvausta kunnan vakuutusyhtiöltä. Vastaava menettely on käytössä myös useassa muussa kunnassa.

Perusopetuslain mukaan koulussa tai koulumatkalla sattuneen tapaturman hoito on oppilaalle maksutonta.

Oikeusasiamies linjaa, että maksuttomaksi säädettyä hoitoa ei voi maksattaa ensin vanhemmilla ja korvata niitä jälkikäteen. Menettely voi oikeusasiamiehen mukaan johtaa perheen maksuvaikeuksiin tai jopa maksuhäiriömerkintään.

Oikeusasiamies haluaa tietää vuoden loppuun mennessä, mihin toimenpiteisiin Nokian kaupunki ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ovat ryhtyneet asiassa.