Hyppää sisältöön

Lapinlahden entinen mielisairaala herää eloon – kuuntele, millaista siellä on

Historia havisee Lapinlahden entisen mielisairaalan käytävillä. Ruotsinkielisen Radioteaternin ääni-installaatio kertoo kuulijalle, millaisia ihmiskohtaloita ja arkea sairaalassa on eletty. 360-asteinen virtuaalitodellisuus mahdollistaa teokseen kurkistamisen myös omalta tietokoneelta.

Svenska Ylen Radioteaternin Ääniä sielujen huoneista -ääni-installaatio. Kuva: Jessica Edén / Yle

Askeleet kopisevat valkoisella käytävällä. Piano seisoo koskemattomana seinän vierustalla, ja vieressä katettu ruokapöytä odottaa syöjiä.

"Huomenna Hilma lähtee Franskanmaalle", hokee hilpeä ääni. Toinen ääni huomauttaa, ettei kukaan ole lähdössä minnekään. "Kyllä lähden", kuuluu vastaus. Toisaalla pommeja jysähtelee maahan ja Maijaa houkutellaan jättämään ullakko ja siirtymään turvaan. Maija ei uskalla.

Ylen ruotsinkielisen Radioteaternin ääni-installaatio Ääniä sielujen huoneista avaa ovet Lapinlahden entiseen mielisairaalaan. Kaksikielinen äänimaailma kuljettaa ajassa aina 1840-luvulta 2000-luvulle saakka.

Historia jäsentyy kohtauksiksi

Jo ennen nykyaikaisia potilaskertomuksia lääkäri Anders Thiodolf Saelanilla oli tapana kirjata ylös potilaidensa tekemisiä. Yksityiskohtaisia muistiinpanoja ehti kertyä tuhansia rivejä, kun Saelan toimi sairaalan ylilääkärinä lähes neljän vuosikymmenen ajan.

Se on silloin kuin aavemaailmaa.

Jessica Edén

Suomen ensimmäinen psykiatrinen sairaala avautui Helsingin Lapinlahteen vuonna 1841. Ihmiskohtaloita on tullut ja mennyt, ja Saelanin kynä ehti kirjoittaa muistiinpanoja kuuluisuuksistakin, kuten kirjailija Aleksis Kivestä. Tekijöille aineistoa oli nopeasti koossa vinot pinot.

Muistiinpanojen läpikäyminen on ollut Radioteaternin tuottaja Jessica Edénille sekä ihanaa, hauskaa että surullista.

– Muistiinpanoissa lukee esimerkiksi, että potilas P otti tänään käteensä kakkaa, söi sen ja joi päälle vettä lasista, jota piteli vasemmassa kädessään. Potilas K on tänään käynyt kirkossa. Viime yön hän huusi läpi yön, kuvailee Edén.

Lapinlahden potilaista monella oli väkivaltaisia taipumuksia. Aikoinaan potilaita puettiin pakkopaitoihinkin. Kuva: Jessica Edén / Yle

Äänien aavemaailma vaatii ikärajan

Lapinlahden sairaala suljettiin vuonna 2008, ja sittemmin alue on toiminut tilana kulttuurille. Edén kuitenkin koki, että sairaalan itsensä tarina olisi kertomisen arvoinen. Nyt 800 metriä äänipiuhaa ja 23 kaiutinta myöhemmin työ on valmis.

– Yhtä yhtenäistä tarinaa, joka kulkisi mukana vuosien halki, ei ole. Olemme tehneet eri tiloihin niihin sopivia kohtauksia. Kuin pieniä teatterinäytelmiä, kertoo tuottaja Jessica Edén.

Tunnelma yhä mukana vaeltavista äänistä syntyy, kun kaiutin piilotetaan katseilta.

– Syntyy vaikutelma, että puhuja on yhä tilassa tai ääni on jäänyt elämään tilaan. Se on silloin kuin aavemaailmaa, sanoo Edén. 

Valmis teos ei Edénin mukaan ole pelkkää huutoa ja sielun tuskaa, vaikka sairaalaelämä ei aina kaunista ole ollutkaan. Moni potilas viihtyi sairaalassa, ja sekin on haluttu tuoda esiin. Silti monen elämä myös päättyi sairaalan seinien suojassa.

– Osa kohtauksista voi olla sen verran pelottavia, että laitoimme teoksen ikärajaksi K-13, kertoo Edén.

Virtuaalitodellisuus tuo Lapinlahden kotisohvillekin

Aidon sairaalaympäristön lisäksi Lapinlahden tarinoihin pääsee käsiksi myös verkossa. 360-asteisessa virtuaalitodellisuudessa kävijä saa itse ohjailla askeliaan sairaalan käytävillä ja päättää, mistä ovesta kurkistaa seuraavaksi sisään.

– Aalto-yliopistolta otettiin meihin yhteyttä ja ehdotettiin, että installaatiosta voisi tehdä myös virtuaalitodellisuusversion. Se mahdollistaa Lapinlahden kokemisen niillekin, joiden ei ole mahdollista päästä sitä kokemaan paikan päälle, Jessica Edén kertoo.  

Vaikka verkkoversiossa äänet eivät limity keskenään niin kuin ne paikan päällä sekoittuvat, virtuaalikäytävilläkin astellessa tuntuu todella siltä, että menneisyys on läsnä.

Ääniä sielujen huoneista Lapinlahden sairaalassa Taiteiden yönä 25.8. ja lauantaina 27.8. Virtuaalitodellisuusversioon voi tutustua täällä.