Helsingin varavaltuutetulle syyte – ehdotti afrikkalaismiesten pakkosterilisaatioita

Perussuomalaisista viime vuoden syyskuussa erotettu varavaltuutettu Olli Sademies kommentoi Ylelle, että ei ole tehnyt mielestään mitään väärää.

Kotimaa
Olli Sademies
Olli Sademies Yle

Viime vuoden syyskuussa perussuomalaisista erotettu varavaltuutettu Olli Sademies on saanut syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Sademies ehdotti viime vuoden toukokuussa henkilökohtaisessa Facebook-profiilissaan Suomeen muuttavien afrikkalaismiesten pakkosterilisaatioita

Asiaa käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa.

Sademies kommentoi Ylen haastattelussa menevänsä oikeuteen avoimin mielin. Sademies sanoo, että ei ole vielä saanut syytekirjelmää tai haastetta.

– Tietysti olen sitä mieltä, että kun en ole omasta mielestäni mitään väärää tehnyt ja olen turvautunut korkeimpien lakimiesten lausuntoihin tässä toiminnassani, niin ihmettelen jos tavallinen kansalainen ei voi luottaa korkeimpiin oppineisiin lakimiehiin ja Euroopan ihmisoikeustuomistuimen päätöksiin. Niin mikä sitten on se oikeus ja kohtuus?

– Kunhan saan syytekirjelmän ja haasteen, niin olen viisaampi. Kovasti ihmetyttää, tämä on melkein jo mielipideterrorismia.

Sademies kertoo seisovansa sanojensa takana.

– Totta kai, riippuu siitä että mitkä sanat ne ovat, mutta jos minä jotain sanon, niin kyllä minä sanojeni takana seison. En minä mikään luikertelija ole, niin kuin monet muut. Olen sitä mieltä, että minä poliitikkona saan esiintuoda erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja. Siinä ei ole mitään pahaa.

– Minulle on hyvin epäselvää, että mikä se kansanryhmä on, jota vastaan minä olen kiihottanut.

Kuinka aiot jatkossa kommentoida asioita julkisesti?

– Katsotaan mitä oikeus päättää. On aika vaikea kommentoida, kun ei ole nähnyt syytekirjelmää.

Eläkkeellä oleva entinen poliisi Olli Sademies oli ehdolla kevään 2015 eduskuntavaaleissa perussuomalaisten ehdokkaana. Hän sai Helsingin vaalipiirissä 462 ääntä, mutta jäi eduskunnan ulkopuolelle.

Sademiehen syytteestä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Jutun kuva vaihdettu 13.1.2017 klo 13.46